27.05.2017 | 4:22
Ако няма инвеститор за „Белене“, строим 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“
Ние няма да позволим парите на българските данъкоплатци този път да бъдат неразумно разходени, заяви енергийният министър

Правителството ще продължи да търси инвеститор за АЕЦ „Белене“, но ако такъв не се намери, ще се търси решение, свързано със 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол.

Петкова обясни, че до края на септември БАН ще изработи технико-икономически анализ, който трябва да даде отговор на въпроса необходима ли е втора атомна централа на страната ни. Енергийният министър изтъкна, че в площадката на „Белене“ са вложени 3 милиарда лева на българските данъкоплатци и „това, което трябва да направим, е да намерим начин как подобна грешка да не се допуска отново“.

На упреците на опозицията, че има хаос по отношение на проекта за втората атомна електроцентрала, Петкова отговори така: „Хаос имаше тогава. Сега плащаме хаоса“.  „Ние няма да позволим парите на българските данъкоплатци този път да бъдат неразумно разходени“, добави тя.

Петкова се обяви за стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизиране на проекта. От думите ѝ стана ясно, че до края на септември България очаква да получи цялото произведено оборудване от Русия за АЕЦ „Белене“.

„До момента ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект – в площадката 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването“, посочи Петкова. Тя обясни и че до всички парламентарни групи е изпратено писмо да посочат свои експерти, които да участват в изработването на нова национална енергийна стратегия, която ще даде визията за развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране