23.04.2015 | 20:40
Акушерка опитала да убие бебе!
Емилия Ковачева удряла новороденото с шише по главата

Новородено е било удряно от акушерка по време на нощна смяна в частната столична болница “Софиямед”, съобщиха от прокуратурата и здравното министерство в четвъртък. Четиридневното бебе е било прието с тежка черепно-мозъчна травма по спешност в реанимацията на болница “Токуда”, откъдето впоследствие съобщиха, че жизнените му показатели са стабилизирани и няма опасност за живота му.

Акушерката, удряла детето, е била отстранена от работа и е задържана в Първо РПУ за изясняването на случая. По-късно от прокуратурата съобщиха, че са обвинили акушерката Емилия Ковачева за опит за убийство по особено жесток начин, който е останал недовършен само заради лечението на спешния екип в “Токуда”.

Бебето е родено на 14 април съвсем здраво и доносено. Три дни по-късно на смяна в болницата застъпва Емилия Ковачева. Тя изкарва дневна смяна, а после застъпва и като дежурен акушер през нощта. Около 2 часа през нощта нещо се е случило в главата на Ковачева, защото е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.

“Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота”, съобщават още от прокуратурата.

На сутринта дежурният лекар е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето – понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница “Токуда” – София, където и към момента се лекува.

Акушерката е опитала да прикрие деянието си, като не е съобщила на дежурния лекар, че състоянието на новороденото се е влошило. Не го е дала и на майката сутринта. На 21 април лекарският екип от “Токуда” е сигнализирал на полицията за състоянието на детето. Ковачева е вкарана в ареста за три дни, а прокуратурата ще поиска налагане на постоянен арест.

“Не знам какво е станало, каква е била тази агресия към това невинно същество”, коментира зам.-здравният министър Бойко Пенков. Той съобщи, че акушерката е практикувала професията от дълги години и досега не е имала провинения. Пенков посочи още, че освен да бъде уволнена може да бъде подаден сигнал срещу нея в съсловната организация за отнемане на правата й.

Председателят на Асоциацията на специалистите по здравни грижи и акушерките Милка Василева съобщи, че Етичната комисия на организацията ще се самосезира по случая. В нейните правомощия е да вземе най-тежкото наказание – отнемане на правото за упражняване на професията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране