11.04.2024 | 10:57
Алексей Петров назначил Петя Банкова за шеф на митниците
Нейният интимен партньор е бил охрана на Трактора

Разстреляният през август миналата година скандален бизнесмен Алексей Петров е играл ключова роля при назначаването на Петя Банкова за шеф на Агенция „Митници“. Тя бе задържана след акция на ДАНС през миналата седмица и срещу нея е образувано досъдебното производство за организирана престъпна група с цел контрабанда, пране на пари и подкупи. В групата освен Петя Банкова са заместникът й Людмил Маринов, както и Мартин Димитров и Стефан Димитров. Те са баща и син от Хасково, за които има данни, че са се занимавали с контрабанда на цигари. Твърди се, че на снимки главният секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка и после я оттегли, е документиран със Стефан Димитров по време на луксозна почивка.

Шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова доскоро бе напълно неизвестна сред обществото. Тя е била заместник изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и „Митници“. Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра, а за директор бе назначена Банкова.

Самата тя е сестра на уволнения дисциплинарно през 2021 г. от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков директор на „Вътрешна сигурност“ в МВР Стефчо Банков. Той пък е главен герой на серията „СГП Лийкс“, които Антикорупционният фонд публикува. От тях става ясно, че Стефчо Банков, в качеството си на бивш прокурорски помощник, е свидетелствал три пъти по спешност по сигнал, тръгнал от документи, намерени не къде да е, а в кошчетата за боклук, при това в дамската тоалетна, на прокуратурата на четвъртия етаж на Съдебната палата. Банков, след като бе махнат от МВР по времето на Бойко Рашков, спечели дело и бе възстановен. Тъй като мястото му във „Вътрешна сигурност“ вече е било заето, е назначен към т.нар. резервен щат.

Петя Банкова, която е работила в ДАНС, е била шеф на НАП-Добрич. Освободена е през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. Любопитното е, че от Добрич е сегашният директор на НАП Румен Спецов, който е особено близък с Асен Василев.

Как обаче Банкова се издига до високия пост началник на Агенция „Митници“? Оказва се, че нейният партньор е бил охрана на Алексей Петров. Известният със страстта си към политическото инженерство разстрелян бизнесмен я предложил за поста на Асен Василев. Приживе Петров сам се похвали, че е играл посредническа роля в комуникацията между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. Бившата барета дори призна в телевизионно интервю, че самият той е готов да се върне в службите, а по информация на „Филтър“ на него му е било обещано да оглави ДАНС, където по времето на Петко Сертов е агент под прикритие.

По всеобщо мнение на работещите в митниците Банкова въобще не притежава качества да ръководи агенцията и за всички е било ясно, че е била спусната с парашут по политическа заръка. А целият сценарий е бил изготвен от Алексей Петров – човека, който цял живот се движеше на ръба на закона между силовите мутренски структури и официалните служби.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране