24.05.2015 | 21:03
Алкохол и религиозна вражда запалиха сирийско меле
Един е прободен в дясната ръка, друг е с пунката глава

Алкохол и религиозна вражда са причина за кървавото меле между сирийски бежанци в Харманли. Около полунощ на 22 срещу 23-ти май над 50 сирийци си спретнаха масов бой на метри от сградата на общината, млатейки се с ножове, колове и вериги.

22-годишният Махмуд Алеп е прободен в дясната ръка, като е засегнато сухожилието му, а 32-годишен негов сънародник е с пукната глава. И двамата са в болница без опасност за живота. Поне още 5-ма са с контузни рани. Само намесата на полицията предотврати истинска трагедия. Униформените пристигнали точно когато двете групи се смесили и започнали да се бият кой с каквото хване.

Според очевидци враждуващите групи се разделили чак след предупредителен изстрел във въздуха. От полицията потвърдиха за инцидента. Задържани са 5-ма. По първоначални данни причината за свадата е пиянски скандал и религиозна вражда между самите сирийци.

12 сирийски бежанци вечеряли в увеселително заведение в центъра на града, което се намира над бар. По данни на участници в мелето пийнали в бара сирийци се качили горе и започнали да се заяждат с вечерящата компания. Боят щял да стане още там, но охраната бързо изхвърлила скандалджиите навън.

И от двете групи извикали по телефона свои съмишленици от бежанския лагер. Въпреки че там има вечерен час и никой няма право да излиза след 22 часа, двете групи бързо получили подкрепления и се захванали да уреждат сметки. Извиканата полиция се организирала светкавично и с няколко патрулки заградила площада.

Служители от лагера, запознати с нрава на бежанците, предполагат като причина за стълкновението религиозна вражда. Един от 5-мата арестувани е 40-годишния сириец Ниджерван Ахман, който на 27 март т.г. бе прободен с нож в шията след скандал с друг сириец Хогар Азис. Макар и сирийци двамата са различни – Ниджерван бил част от огромната сунитска общност, която се подигравала на малочислените язиди, докато те се молели в памет на жертвите от атентата в сирийския град Ал Хасака на 21-ви март.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране