28.02.2016 | 0:01
Американски журналист: Анкара и Рияд водят света към Третата световна война
Ако Ердоган провокира пряк конфликт между Турция и Русия, ситуацията може да излезе от контрол

Действията на Турция и Саудитска Арабия по сирийския конфликт на теория могат да доведат до Трета световна война, твърди в ексклузивно интервю за телевизия „Звезда” американският журналист Джо Лория, работещ сега в Ирак. „За целия регион като цяло ще бъде много по-добре, ако сирийското правителство с руска помощ удържи победа. А турското и саудитското възможно нахлуване носят в себе си опасност от глобална война”, казва той.

„Турският президент, разбирайки всичко това, нервничи, отбелязва Лория – Ердоган не се уморява да се обръща към Обама и към администрацията на САЩ. Той открито пита: Вие с нас ли сте, или с терористите? Ние с вас партньори ли сме, или сте партньори с терористите в Сирия, със сирийските кюрди?“

Това става, защото САЩ и Русия оказват подкрепа на сирийските кюрди, които се сражават против терористите. Във войната с екстремистите кюрдите са едни от най-добрите бойци и без тях няма да мине в борбата с ИД, счита експертът.

„И САЩ, и Русия го разбират. Това кара Ердоган да изпуска нервите си и той публично напада Обама. Очевидно е, че сега иска да разиграе тази карта и заявява за връзка между сирийските кюрди и ПКК, които Вашингтон признава за терористична организация. Със своите изявления Ердоган се опитва да каже: „Погледнете, сирийските кюрди и турските са едно и също нещо”, пояснява Лория.

Според журналиста на Ердоган му е извънредно нужна подкрепата на турското общество за нахлуване в Сирия. А постоянното напомняне за връзката на атентата в Анкара със сирийските кюрди, могат да му дадат тази народна подкрепа.

„На хартия Турция все още е демократична страна, с демократични институти и парламент. Има опозиция, която е малцинство, но изключително сурово критикува политиката на Ердоган в Сирия. Вече няколко години тя неуморно повтаря, че той поддържа екстремистите, че от Турция ги снабдяват с всичко необходимо и че от „Ислямска държава“ купуват нефт“, продължава Лория.

„Част от обществото категорично не е съгласно с политиката на Ердоган в Турция. Затова, ако той нахлуе без народната подкрепа, това ще предизвика безредици, ще му разклати позициите, когато следващият път реши да променя конституцията”, обяснява експертът.

„Без подкрепата на САЩ Турция едва ли ще посмее да нахлуе в Сирия“, казва Лория, макар че такава възможност не трябва да се изключва изобщо.

„Това е все пак възможен вариант за развитие на събитията. Ердоган обаче може да провокира пряк конфликт между Турция и Русия, а тогава ситуацията би излязла извън контрол. Турция все пак е член на НАТО и върху Алианса вероятно ще бъде оказан натиск да спасява Турция. А това вече изглежда като потенциална война между Русия и НАТО. Това е най-опасното, което можем да си представим в днешния ден, защото би довело до Трета световна война. А тези хора говорят за Трета световна така, както никога не сме чували по-рано”, обобщава накрая Джо Лория.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране