23.12.2017 | 0:01
Андрей Райчев: Речта на Доган е сделка – власт срещу власт
Задачата на Нинова е да преминава от опозиция към алтернатива, ако иска БСП пак да управлява

На Доган любимата му поза е да играе при две отворени врати – от ляво и от дясно. Сега обаче не е така. ДПС ще подкрепят Нинова, но Доган каза, че това правителство няма да бъде свалено в обозримото бъдеще. Това е сделка – власт срещу власт. Това разчете в снощното слово на почетният председател на ДПС Ахмед Доган социологът Андрей Райчев, който коментира актуални теми в студиото на БНТ.

По думите му в интерес на граждането е да имаме силна власт и силна опозиция. Но БСП, с лидер Нинова се намира в една много деликатна ситуация.
Като лидер Корнелия Нинова направи няколко подаръка на партията и своя електорат. Първо – спечели президентските избори, а след това свали председателят на Народното събрание. Те, социалистите, се почувстваха силни, но това не значи че са алтернатива. Факт е обаче, че ГЕРБ за първи път имат опозиция. Но е трудна задачата за БСП да се върне във властта. Вчера й се каза, че не може да разчита на ДПС като на сътрудник. Значи по друг начин трябва да изглежда съюза на БСП и е нормално това да бъде с центристка партия. В момента няма центристка партия, защото ГЕРБ е голяма дясно-центристка партия. За да може Нинова да мисли за властта – трябва да мисли за съюзник, аргументира позицията си Райчев.

Той посочи, че целта на вота на недоверие е всъщност най-яркото оръжие на опозицията да заяви присъствие.
Нинова се изкуши да се прави на Орбан, това е принципна грешка. Българите са доволни от Борисов и ние спечелихме външнополитически с различна поза от тази на Орбан. Задачата на Нинова е да преминава от опозиция към алтернатива, да посочва конкретни решения, а не да продължава да бъде толкова агресивна и настъпателна, каквато я видяхме до сега.

Андрей Райчев коментира и бъдещото европредседателство на България, което той определи като много важно за страната ни.

Дипломатическата ситуация в Европа е сложна и лошото стана хубаво за нас. Какво се случи – за първи път от много време и САЩ, и Еврропа имат едни и същи интереси на Балканите, като причините са различни. Вече обаче ясно се вижда, че Турция няма да влезе в ЕС, но ще се правим, че ще се присъедини някога. Борисов е този, който залъгва Ердогана. А за САЩ – този път Балканите станаха границата, затова трябва да е здраво и сигурно място. А ние сме като момчето извън подозренията, станахме добрите момчета на Балканите и в този смисъл България е в удивително добро положени. Това е дългосрочно и Борисов го осребрява – той постигна много за своята власт и за България, коментира социологът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране