07.10.2023 | 11:28
Антон Хекимян нарочно изгонил опитните журналисти от Би Ти Ви
Жени Марчева била отстранена от „Тази събота и неделя” специално заради предизборната кампания

Антон Хекимян нарочно е свалил от екран опитните журналисти в Би Ти Ви, преди да влезе в битката за кметските избори в София, дават си сметка сега неговите довчерашни колеги. Бившият шеф на новините в медиата не искал да рискува да го канят за интервюта хора, които си разбират от работата, убедени са бившите му вече подчинени. Затова и махнал Жени Марчева от „Тази събота и неделя”, а на нейното място сложил начинаещите Бесте Сабри и Митьо Маринов.

Всички се чудеха каква е причината Жени Марчева първоначално да бъде свалена от екран, а след това – преместена в предаването „Защо, господин министър?”. Мотивите на бившия й шеф Антон Хекимян, който е взел това решение, вече са ясни – най-вероятно това са политическите му амбиции. Той е знаел за намеренията в ГЕРБ да го направят кандидат за кмет на София поне месец и половина по-рано, както разкри „Уикенд”. Затова е започнал да си подготвя почвата за лесни предизборни дебати и интервюта пред журналисти, които не знаят какво да го питат и с които е лесно може да се разбере. Това обяснява причината за масираното лансиране на Бесте Сабри за всички журналистически награди, което започна още през пролетта.

Младото момиче има минимален опит като журналист и никакъв като водещ. Хекимян обаче използва, че говори турски език, тъй като е етническа туркиня, изпрати я да отразява земетресенията в южната ни съседка, а после я предложи за всички възможни награди в страната. Известно е, че тези призове се договарят между шефовете в медиите и организациите, които ги раздават. След като Бесте Сабри взе няколко статуетки, пътят й към мястото на водеща вече е бил разчистен. Тя първо стана лице на новините в „Тази събота и неделя”, а след няколко месеца – и основна водеща на предаването. Младият колега Митьо Маринов е бил избрал също заради своята младост и неопитност. И двамата са протежета на Хекимян, лоялни са към него и е ясно, че няма да посмеят да му задават неприятни въпроси, а ще продължат да се държат с него като с шеф.

Миналата седмица Бесте и Митьо не успяха да направят добро интервю дори с колегата си Георги Милков, когото бяха поканили да говори за Руската църква в София, а след това – да вземе участие в кулинарната рубрика. Преди да влезе в Би Ти Ви, Митьо е работил в обща редакция с Милков, така че двамата се познават. Въпреки това момчето не успя да влезе в шеговития тон на по-възрастния си и обигран колега. Дори готвачът в предаването беше на по-високо ниво от двамата водещи в това интервю. Как ли биха се справили те, когато в студиото им влязат кандидатите за кмет на столицата и обиграни политици като Корнелия Нинова, Асен Василев или Бойко Борисов?

В същото време Мария Цънцарова, която е близка с Хекимян от години и, докато той беше лице на „Тази сутрин”, редовно го заместваше по време на неговите отпуски, пое работата в сутрешния блок. Нейният партньор Златимир Йочев от години е известен с маниера си да спазва дистанция от политиците и да се опитва да си върши работата съвестно. Цънцарова обаче не страда от подобни скрупули. Тя е удобен вариант за водещ, пред когото кандидат-кметът Хекимян да дава интервюта.

Защо Жени Марчева пое предаването „Защо, господин министър?” Първоначалните планове, съобщени от Би Ти Ви, бяха тя да се занимава единствено с радиото, което има далеч по-малка аудитория от телевизията. Предаването в неделната вечер трябваше да остане с водеща Мария Цънцрова – така беше отбелязано в програмата на Би Ти Ви в началото. В последния момент стана ясно, че го взима Марчева. Най-вероятно на главния изпълнителен директор на медийната група Ралф Бартолайт е направило впечатление, че Мария присъства на екран всеки ден без събота. Затова се е наложило да се прави рокада. Хекимян обаче не е министър и няма опасност да се срещне за интервю с нея поне за момента. Той няма да застава и пред Светльо Иванов, тъй като в неговото предаване „120 минути” обикновено не се правят предизборни дебати, така че си е подготвил удобна почва за кампанията.

Би Ти Ви може да съди арменеца?

Би Ти Ви може да съди Антон Хекимян заради внезапното му напускане. Като част от най-висшия мениджърски екип там, старозагореца е бил длъжен да подаде предизвестие поне 2 месеца по-рано. Вместо това е съобщил в последния момент, че от следващия ден вече не е на работа. Това е било огромен шок за колегите му, наложило се е да се действа буквално като на пожар, а главният изпълнителен директор – да поема и длъжността на напусналия шеф на новините и актуалните предавания.
За подобни своеволия по договор се дължат тлъсти неустойки, а в случай, че телевизията реши да си търси правата докрай, може да се стигне и до съд. Медийната група се въздържа от подобни крайни действия, за да не бъде обвинена, че го прави, за да съсипе рейтинга на кандидат-кмета. Решението как да се действа щяло да се вземе след изборите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране