29.06.2015 | 0:04
Анулират прихващания за 31 млн. лв. в КТБ
Международната фирма АликсПартнърс Сървисис разследва 20 съмнителни кредита

Искове до съда за вписването им като кредитори на КТБ са внесли НАП и Фонд „13 века България”, става ясно от деловодната система на Софийския градски съд.

Само за миналата седмица в деловодството на съда са внесени около 50 подобни молби. С тях общият брой на физическите и юридическите лица, които са внесли своите искания за изплащане на влоговете си в съда, става над 150. Всички те са депозирали своите молби за предявявания на вземания към затворения трезор в Софийския градски съд.

Към момента най-големият кредитор на фалиралата банка е държавата, която чрез Фонда за гарантиране на влоговете в банките наля 3,5 млрд. лв., за да се разплатят с гарантираните по закон депозанти. Освен хазната пари чакат и други кредитори, сред които и вложители, чиито средства по сметки са надвишавали гарантираните по закон.

Искане за разваляне на 7 прихващания в КТБ на обща стойност 31 млн. лв. са внесли в Софийския градски съд синдиците на фалираната банка Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това става ясно от седмичните отчети на синдиците, публикувани на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете.

Депозираният пред съда иск за обезсилване на това прихващане е рекорден. Досега синдиците са пуснали молби за анулиране на 60 заменени кредита срещу влог, но сумите по тези контракти са далеч по-ниски. Досега най-голямата сума, която Ангелчев и Илиев оспорваха в съда, е 13 млн. лв., която е натрупана от 16 прихващания, извършени след затварянето на КТБ.

Целта на тези искове е да се съхрани масата на несъстоятелността, за да може фалираният трезор да се разплати с кредиторите си. В доклада е записано, че са поискани алтернативни ценови оферти от две фирми, които евентуално ще извършат бъдещото оценяване на вещите, които формират масата на несъстоятелността. В тази група влизат само налични активи и такива, които са били заложени директно към банката като обезпечение по заем. След като Софийският градски съд обяви, че стартира процедура по несъстоятелност на КТБ, магистратите възложиха на синдиците да започнат действия по описване и осребряване на масата на несъстоятелността, за да започне и разплащане с кредиторите на банката.

Всички активи на банката трябва да бъдат публично осребрени и след продажбата им парите от тях ще започнат да се превеждат по сметки на кредиторите. За да могат да се удовлетворят всички, бе наета и британската фирма „АликсПартнърс Сървисис”, която да издири и осребри активи, които са купени с пари на вложителите в КТБ, но никога не са са водели обезпечения в полза на банката.  От доклада на Ангелчев и Илиев става ясно, че британската детективска компания е изпратила първия си отчет за свършената от нея работа през миналата седмица. В него е посочено, че са били разгледани 20 съмнителни кредита, които до този момент не са били изплатени. Фирмата е извършила проверка както на самите кредитополучатели, така и на свързани с тях лица. Разследващата компания е посочила още, че е получила солидна база данни от КТБ, чрез която предстои да извърши проследяване на паричните потоци с цел откриване на активи, купени с пари от банката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране