05.05.2024 | 18:21
Социолог с ново пророчество: ГЕРБ ще имат 70 депутати, ПП-ДБ – около 45, ДПС – около 40
ПП-ДБ губят около 1/3 от своите избиратели

От няколко години на избори гласуват само твърдите избиратели, а политиците говорят само на тях. Много малко колебаещи се и периферни избиратели гласуват. Това каза социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг в предаването „Говори сега” по БНТ.

Поради тази причина според него скандалите, на които ставаме свидетели, не могат да повлияят сериозно върху изборния резултат.

Той прогнозира, че ГЕРБ ще имат 70 депутати, ПП-ДБ – около 45, ДПС – около 40. „Има спад при ПП. Към момента те загубват около 1/3 от своите избиратели, но изглежда, че са достигнали до плато. Освен това правителството, което очевидно е свързано с ГЕРБ и ДПС, с действията си постигат обратния ефект и голяма част от разочарованите избиратели на ПП-ДБ могат да се върнат. Т.е. разликата, която в момента е около 9%, може да се увеличи до 10-11%. Големи сривове оттук нататък няма”, смята Павлов.

Социологът Кольо Колев заяви, че ако ротацията се беше осъществила, голяма част от скандалите, на които ставаме свидетели в момента, са щели да бъдат заметени. В момента те се използват за политически цели срещу противника.

Големият проблем на управляващите партии според него е, че ако масата твърди избиратели отиде да гласува, резултатът им ще бъде намален значително. „Моите изчисления показват приблизително, че заедно ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ ще вземат от порядъка на 1,2-1,25 милиона избиратели. Те няма да успеят да направят мнозинство, освен ако останалите партии не се разроят дотолкова, че примерно да кажем седем партии взимат по 2,5-3%. Тогава се получава изкуствено мнозинство”, обясни социологът.

Твърдите избиратели обаче в момента са омерзени.

Кольо Колев прогнозира, че дори трипартийна коалиция няма да събере мнозинство в Народното събрание. „Сривът при ПП-ДБ е колосален. До голяма степен той ще прилича на този като при Слави Трифонов. Този, който може да чете внимателно данните, може да види за какво става дума. Става въпрос за стръмен и постоянен спад. На общия фон на гласували ще бъде от порядъка на 8-9%”, заяви социологът.

Той очаква прилив на избиратели към малките политически формации, част от които и новосъздадени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране