25.12.2022 | 12:58
Арестуваната гръцка евродепутатка върти имотни сделки с българи
Ева Каили продава къщи на нашенци на Халкидики, сред клиентите й е енергиен олигарх

Арестуваната за корупция евродепутатка Ева Каили е продавала имоти на българи. 44-годишната шармантна гръцка социалистка е открила брокерска къща в елитния атински квартал „Колонаки” и върти сделки също така и в родния си Солун. 90% от покупките на имоти във втория по-големина град в южната ни съседка са на нашенци, довериха гръцки брокери пред „Уикенд“. Каили е била особено активна в сделките.

Чаровната блондинка заедно със своя италиански спътник в живота Франческо Джорджи e основала брокерската къща „Истейт ериа пропъртис“ („Estate Aria properties“), насочена към маркетинга и експлоатацията на недвижими имоти, разкри гръцката медия „Елас поуст“. Според източник на „Уикенд”, през последните няколко месеца гъркинята е продала няколко луксозни къщи в Халкидики за по над 3 милиона евро всяка, на български клиенти. Един от тях е солиден бизнесмен с интереси в енергетиката. Друг българин, клиент на Ева Каили, е крупен роден финансист, който я познава от години. Комисионната, която арестуваната евродепутатка е получила за всяка своя сделка, е общо между 5 и 7% от сумата. Освен продажба на имоти, Ева и половинката й Франческо планирали да се занимават и със строителство, тъй като маржовете на печалба там били многократно по-високи.

Последната инвестиция на двойката е от 18 март, когато е закупила равен и годен за застрояване парцел с обща площ от 9 дка на остров Парос. Цената, посочена в договора, е 300 000 евро. Според адвокат, който се занимава с недвижими имоти на острова, конкретният район се развива и имотите там се смятат за особено перспективни. Договорът е изготвен от нотариус в Атина и двойката Каили и Джорджи, както и представител на продавача – холдингова компания за недвижими имоти със седалище в Атика, идват в офиса му близо до Омония. На договора присъства и преводач, който превежда на италианеца. Цената е платена с два банкови чека (по 142 500) от гръцки банки и с превод от 15 000 евро. Двойката е закупила имота с лиценз и проучване за експлоатация, който обаче изтича в края на годината. Каили, заедно с партньора си, се озоваха отново на острова през лятото и възнамеряваха незабавно да започнат ново проучване за развитието на въпросния имот с цел търговската му експлоатация, пояснява „Елас поуст“. Конкретният имот все още не е деклариран от Каили, тъй като е закупен през тази година.

Според гръцки медии тя притежава шест недвижими имота, шест автомобила, 463 000 евро в сметки, инвестиции в размер на 2,4 милиона евро и няма никакви заеми. Месечната й заплата в Европейския парламент (EП) е 9000 евро. Тя е купила и жилище от 169 кв. м в луксозното предградие на Атина Психико, като е посочила покупна цена от 265 000 евро, но според данъчната служба действителната стойност е около 700 000 евро, разкри германското сп. „Фокус“.

Гръм и мълнии разтресоха Брюксел на 9 декември, след като Каили и партньорът й бяха закопчани от белгийската полиция заедно с още няколко души. Поне 750 000 евро в брой е държала в дома си в Брюксел досегашната вицепрезидентка на Европарламента, като 600 000 е имало в куфар, който белгийските медии нарекоха „златен”. Парите според следователите в Брюксел идват от подкупи с катарски и марокански адрес. В замяна тя е трябвало да помогне за осигуряването на по-удобни политически и икономически решения в Брюксел по отношение на Доха и Рабат, а също и за „по-меко” отношение по въпроса с нарушаването на гражданските права. Каили е член на делегация на Европарламента, която отговаря за отношенията на ЕС с Арабския полуостров.

Под прицел били и правата на работниците в Катар, ангажирани за строежите около Световното първенство по футбол. Според прокуратурата на Брюксел заподозряната като една от най-корумпираните в аферата Каили в последно време изразявала доста благоприятни за Доха позиции. През ноември малко преди откриването на Световното тя отишла в емирството и в присъствието на местния министър на труда отбелязала колко голям е прогресът на реформите в тази сфера. В парламента на Катар даже похвалила страната като „лидер в правата на работниците”. По-късно тя не се поколеба да обяви в самия Европейски парламент, че Доха е лидер при спазването на трудовите права – думи, изречени в контекста на обвинения за загинали работници в Катар по време на изграждането на съоръженията за Мондиала, което ѝ докара доста критики от либералите, а колегите й социалисти направо бяха втрещени.

Александрос Каилис – бащата на Ева Каили, беше заловен със златния куфар, докато се опитваше да изнесе въпросните 600 000 евро от луксозен хотел. Поради това властите незабавно арестуваха чаровната блондинка, без да чакат свалянето на имунитета ѝ. Други 150 000 евро по-късно били открити в дома ѝ. Лидерът на гръцката социалистическа партия ПАСОК Никос Андрулакис определи Каили като „троянски кон”. Още преди време отношенията между двамата охладняха след 8-годишно желязно приятелство.

Полицията се втрещи, когато намери други 600 000 евро в дома на бившия евродепутат от италианската „Демократическа партия” Антонио Панцери. За него подозират, че е човекът, оплел корупционната мрежа по високите етажи в Брюксел. Неговият бивш асистент в парламента е именно 35-годишният Франческо Джорджи от Милано – мъжът, делящ живот и къща с 44-годишната Ева. Двамата имат и дете. Бившият ветроходец е също толкова чаровен като нея, затова и мнозина ги наричат красавците на Европарламента, които никога не остават незабелязани. Двойката Ева – Франческо е на почит в Брюксел. Те често водели в ЕП и 2-годишната си дъщеря.

Аферата, която разтърси ЕП, и най-вече групата на социалистите, включва не само пари в брой – около 1,5 млн. евро, но и скъпи ваканции и луксозни подаръци за заподозрените за участие в нея персонажи. Каили е обичала да се снима на луксозни дестинации, което показва профилът й в Истаграм. Например на гръцкия остров Миконос, където един уикенд в хотел често струва месечната заплата на гръцки работник. В навечерието на новата 2019 г. тя пожела щастлива година на своите последователи от Френските Алпи. През септември 2018 г. публикува снимка от въздуха от Сан Франциско и си прави фото с милиардера Ричард Брансън. Твърди се, че е поддържала добри отношения с руско-гръцкия милиардер Иван Савидис и двамата редовно са засичани заедно в нощни клубове.

Това е може би най-големият скандал с корупция в историята на парламента. В затвора се намират не само Каили и Джорджи, но и бившият евродепутат Антонио Панцери. Компания му прави и лобистът Николо Фига-Таламаника, който е генерален секретар на фондацията „Няма мир без правосъдие”. Квартетът е обвинен в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Двама от разследваните по аферата бяха освободени – бащата на Каили и Лука Визентини, генерален секретар на Конфедерацията на работническите синдикати.

В Италия обаче са под домашен арест съпругата и дъщерята на Панцери. Магистратите от Брюксел подозират, че Панцери е влияел политически върху членове на ЕП в полза на Катар и Мароко в замяна на пари. От телефонните подслушвания на жена му Мария Долорес и дъщеря му Силвия станало ясно, че те напълно осъзнават за какво е ставало въпрос.

„Хвърлих око сега на цените за Коледа и не мога да си позволя да се охарча със 100 000 евро както миналата година”, казва Мария Долорес на мъжа си Панцери в един от подслушаните разговори. Бившият едвродепутат и семейството му са участвали и в пренасянето на дарове, получени от Мароко посредством посланика му в Полша. Те използвали средства и от кредитна карта на името на друго лице. През 2019 г. Панцери оставя ЕП след три мандата с италианските демократи. Той обаче не напуска Брюксел, а открива там фондация, която организира серия от конференции – от Гърция до Мавритания.

Каили беше една от 14-те зам.-председатели на ЕП. Напористата дама произхожда от семейство на солунската буржоазия. Баща ѝ е инженер. 44-годишната евродепутатка е добре позната в родината си от телевизионния екран. Изучава архитектура, но едва на 20 г. се впуска в политиката и става общински съветник. По-късно продължава образованието си, следвайки международни отношения и журналистика. Става лице на голяма частна гръцка телевизия – „Мега”, където води новините между 2004 и 2007 г. Следва нов завой към политиката и на 29 г. вече е най-младият депутат в гръцкия парламент. През 2014 г. е избрана за евродепутат от групата на социалистите и демократите, запазвайки тази позиция до европейските избори през 2019 г. Сближава се много с бившия премиер социалист Георгиос Папандреу, а според някои е негова любовница. Отношенията ѝ с ПАСОК обаче се влошават и според гръцки източници социалистите заявили, че няма повече да издигат кандидатурата й през 2024 г.

В родината си Каили на няколко пъти се разграничава от линията на партията. При подписването на споразумението между Атина и Скопие, което слага край на спора за името на Македония, тя пише в Туитър: „Срамувам се. Това е непоправима щета за историята, Македония и гърците”. През 2019 г. критикува социалните помощи, насочени срещу икономическата криза, тласнала много гърци към бедност. Според Каили обаче „обезщетенията са за мързеливи хора”.

За партньора й Франческо Джорджи пък се носи славата на красив, но арогантен мъж. Бившият инструктор по ветроходство през 2009 г. започва кариерата си на парламентарен асистент в Брюксел. Специализира се по въпросите на страните от Магреб, затова и след като бившият му работодател Панцери напуска парламента, Джорджи се прехвърля при евродепутата от Неапол Андреа Коцолино, който оглавява делегацията за връзки с Магреб. Повечето от приятелите на двойката са стъписани от разследването, в което са замесени.

Гръцкият адвокат на Каили Михалис Димитракопулос наля масло в огъня. Той каза, че тя е посетила Катар по поръчение на председателя на Европейския парламент малтийката Роберта Мецола и там стриктно се е придържала към спуснатия й дневен ред, като непрекъснато е била придружавана от високопоставения европейски служител Роберто Бендини. Пред тв „Скай“ обаче Димитракопулос даде наивно обяснение и за големите суми. Според него Каили не е знаела за тяхното съществуване, а когато ги е открила, е заявила на партньора си, че те трябва да бъдат върнати на собственика им. По този начин е станало замесването в аферата и на баща й, който се е заел с връщането на сумата. Димитракопулос обаче не назова действителния собственик на парите.

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши призова за незабавно сваляне на имунитета на Ева Каили, за да може да бъде разследвана. Гръцката Агенция за борба с прането на пари замрази всички активи на Каили. Запор е наложен на банковите сметки, сейфове, имущество, бизнес и други финансови активи на депутатката и на всички нейни близки, включително на родителите ѝ. Гръцките банкови институции и други компетентни органи са информирани за мярката, заяви почетният зам.-прокурор на Върховния съд Хараламбос Вурлиотис, който е шеф на антикорупционния орган.

В Гърция обаче се питат какво ще се случи, ако обвиненията не се докажат. Хора, които добре познават Каили, казват, че ако тя действително е потънала в схема на корупция, кой логичен човек на такъв пост държи над половин милион евро вкъщи в куфар. И допълват, че тя не е от хората, които се поддават на чувства, а при нея всеки ход е добре обмислен.

Кой я издаде?

И досега остава неясно как властите в Брюксел разкриха аферата на Ева Каили. Има три хипотези за подслушването на телефона й. Първата гласи, че това е станало в родната й Гърция със израелската система „Пегас“. В южната ни съседка гръмна скандал, след като на бял свят излезе фактът, че с „Пегас“ са подслушвани политици.

Втората версия гласи, че Каили е разкрита от американската спътникова система „Ешелон“, която работи с изкуствен интелект. Това обаче е много малко вероятно. Дни след откриването на Световното държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън беше в катарската столица Доха за ежегодния стратегически диалог САЩ-Катар. Президентът на САЩ Джо Байдън през този март предостави на Катар – смятан за един от най-важните американски партньори в Близкия изток, статута на привилегирован съюзник на Вашингтон.
Третият вариант е могъщото британско разузнаване МИ-6. То разкри, че британски депутати от т.нар. групи за приятелство са посещавали екзотични дестинации, където са се отдавали на секстуризъм, шумни партита с мъже и жени и запои.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране