24.12.2015 | 15:30
Атаката на Ахмед Доган срещу Местан разцепва ДПС
Председателят на движението не смята протурската декларация за своя грешка

Конспиративната атака на почетния председател на ДПС Ахмед Доган срещу наследника му Лютви Местан провокира разцепление в партията. Това стана ясно в четвъртък, когато Местан даде извънредна пресконференция в Кърджали, придружен от депутатите Шабаали Ахмед, Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али, Венцислав Каймаканов, както и от областния лидер на ДПС в Кърджали и кмет на Джебел Бахри Юмер и кмета а Ардино Ресми Мурад.

„Аз стоя зад позицията си в парламента за сваления руски изтребител и не приемам, че това е грешка“, категоричен бе председателят на ДПС, чиято оставка предстои да бъде обсъдена на извънредно заседание на Централния съвет на партията в София.

По думите му това заседание е незаконно, тъй като трябва да се свика от председателя. По информация на бТВ Местан е обявил, че не е подал оставка и няма такова намерение, но ако Централният съвет на ДПС я обяви, той ще приеме решението.

„Не съм избягал никъде, тук съм в България, в моя роден град Кърждали и ще бъдат тук тези дни. Не очаквайте да избягам и да се скрия“, обяви още настоящият председател на ДПС.

Лютви Местан е призовал заседанието на съвета да се отложи за след Нова година, но преди първата за 2016-та парламентарна сесия на 11 януари. Според БНТ той съобщил още, че не е бил уведомен за заседанието на Централния съвет на ДПС, не е получил и отговор на запитването си, дали може да присъства на него. Запитан дали се чувства обиден, той отрече и призова присъстващите на днешния форум на партията да не позволяват да бъде потъпкано човешкото им достойнство.

До тази ситуация се стигна, след като почетният председател на ДПС Ахмед Доган остро разкритикува политиката на наследника му към сближаване с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, визирайки протурската декларация, прочетена от Местан в парламента след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница на 24 ноември. Малко вероятно е Доган да се върне като официален лидер на ДПС, но при всички случаи ще има грижата да посочи човека, който да застане начело.

Едно от най-спряганите имена е на депутата Тунчер Кърджалиев, който напоследък имаше по-чести изяви в парламента, но е възможно постът да бъде даден на колегата му Ферихан Ахмедова или на евродепутата Филиз Хюсменова. Това няма да има голямо значение, важното е да се даде ясен знак, че ДПС се връща под контрола на Доган и ще следва нов курс.

Словото на Доган, което предизвика невижданите досега турбуленции в ДПС, бе произнесено в Боянските сараи. От думите на основателя на движението става ясно, че той не иска ДПС и турското етническо малцинство в България да се превръщат в „пета колона“ на Турция и „пушечно месо“ в конфликта между Москва и Анкара, които мерят сили на Балканите. Доган публично атакува лидера на ДПС Лютви Местан за политиката му към сближаване с режима на Ердоган в Турция.

„Моето желание е с политиката да се занимават хора, които разбират от политика…Колеги, всеки да прави това, което разбира, а не това, което му е внушено да прави или му е наложено да прави. В това сложно време нещата така може да се объркат, че да си създадем проблеми за години напред. ДПС не може да се създаде отново. ДПС трябва да се поднови, но не може да се подмени. Дори с подкрепата на съседни държави…“, заявява Доган, чието изказване бе пълно с метафори и политологически претенции за геополитически анализ на световните проблеми.

Той критикува Местан пред целия „елит“ (думите са на Доган) на ДПС за неадекватната позиция на ДПС, направена след свалянето на руския самолет от Турция: „И можем да бъдем жертва, като пушечно месо, на тази криза. Само си представете потенциалния конфликт между Русия и Турция. За мен беше гаф тази декларация, г-н Местан. Пентагонът няма позиция, НАТО няма позиция. Освен това българинът е много чувствителен на тази тема. Тревожността му има силата на исторически архетип. Ами ако пламне пожар какво правим?!… Ние сме в периметъра на потенциални военни действия… Аз не искам България да се превърне в жертва, не желая нашият електорат да бъде разменна монета за каквото и да е. Не искам! Всякакви други идеи поставят под съмнение сигурността на живота, политическия смисъл на ДПС. Ако това не го осъзнаваме, значи не сме в час.“

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране