16.09.2016 | 1:00
Атанасов: Шефът на ДАТО е незаконен
В момента в службата се провежда чистка, а уволнените от Цветан Китов обжалват заповедите си за освобождаване с аргумента, че той е незаконен началник

Шефът на Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) Цветан Китов заема незаконно поста, защото за назначаването му не е издаден президентски указ, както изисква законът. Това обяви в четвъртък в парламента депутатът Атанас Атанасов (ДСБ, Реформаторски блок). Той обясни, че в момента в службата се провежда чистка, а уволнените от Цветан Китов обжалват заповедите си за освобождаване с аргумента, че той е незаконен началник.

„Ето защо не един и двама уволнени от ДАТО обжалвали заповедите за освобождаването си – шефът им бил нелегитимен“, обясни Атанасов. Той предупреди, че поради същата причина имало реална опасност стотици дела с използвани специални разузнавателни средства от последната година и половина да паднат в съда.

Цветан Китов бе значен за шеф на ДАТО през 2013 година. Агенцията е структура към Министерския съвет (МС), а към момента на назначаването на Китов в закона нямаше изискване да се издава президентски указ. Такова изискване бе въведено през 2014 година. По новия ред шефът на ДАТО се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет.

Атанас Атанасов твърди, че за Китов трябва да бъде издаден указ, въпреки че е назначен по стария ред.

Преди 2013 година с техническото осигуряване на подслушването и проследяването на заподозрени се занимаваха две дирекции в МВР и ДАНС. След множеството скандали бе решението тези структури да бъдат извадени от там и да бъде създадена специална дирекция под опеката на премиера.

Атанас Атанасов обясни още, че човекът, който се занимава с набирането на служителите в ДАТО, Марияна Владимирова е завършила известния Библиотекарския университет. Преди да отиде в ДАТО е продавала първо матраци, а след това и дюнери.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране