08.08.2015 | 0:06
“Б” отборът на ГЕРБ се пропука
Явор Хайтов няма да е зам.-шеф на НС, а Светлин Танчев - на Комисията по европейски въпроси
Петър Петров

Буря в чаша вода, поредният скандал, театър, чиято цел е отвличане на вниманието или стремеж за пет минути слава? Такива мисли предизвика “новината” от последния работен ден преди депутатската ваканция, че парламентарната група на “Българският демократичен център” се разпада. Петима от нейните представители – Светлин Танчев, Георги Ковачев, Борислав Иглев, Румен Йончев и Явор Хайтов, подадоха заявления за напускане. Ако това се случи, остават девет депутати, което е под определения минимум от десет човека  за съществуването й.

В крайна сметка се оказа, че “центърът”, в който влизат партията на Христо Ковачки “Лидер”, чието име вече е като това на парламентарната група, Земеделският народен съюз, “Гергьовден” и бивши отцепници от формацията на евродепутата Николай Бареков “България без цензура”, се е пропукал като глинено гърне , но все още е цял. Съпредседателят му Светлин Танчев, който след като заряза Бареков, обяви създаването на своя партия – “Бъдеще и развитие за България”, така и не отговори на многократните ни позвънявания. Свързахме се обаче с негов сътрудник, който каза, че заявленията за напускането са подписани и оставени на другия съпредседател – братовчедката на бизнесмена Ковачки – Красимира Ковачка. Иначе Танчев и компания си тръгвали заради неспазена предварителна договорка. След като “Лидер” ставала “Българският демократичен център”, парламентарната група трябвало да е с ново име, обединяващо всички, членуващи в нея. Но това така и не станало, независимо от постигнатото съгласие.

Петимата “отцепници” недоволствали и че занапред наименованието “Българският демократичен център” ще се свързва само с организацията на Ковачки, която често гласува в подкрепа на управляващото мнозинство. Както например при избора на подуправителите на Централната банка или при приемането на промените в Закона за Националната служба за охрана. Твърди се, че това било в отговор на приетите редакции в Закона за железопътния транспорт, известни още като “поправките Ковачки”. (Според тях фирми могат да правят превози на собствени товари в рамките на индустриалния клон и по националната жп инфраструктура само “до първа гара”). Така или иначе, изгодата постепенно, но сигурно превърна БДЦ в нещо като “Б” отбора на ГЕРБ в парламента.

Красимира Ковачка обясни, че дори и да има подобни заявления за напускане, нито тя, нито нейните двама сътрудници са ги виждали. Според нея няма нищо драматично в случилото се и че всички в парламентарната група са се съгласили да бъде сменено името й. Това обаче щяло да стане след парламентарната ваканция.

В отговор хората на Танчев отбелязаха, че Ковачка умишлено не влизала в стаята, за да саботира заседанието за преименуването. Същевременно те отчитат факта, че при разпадането на групата Светлин Танчев няма да може да остане начело на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, а Явор Хайтов ще престане да е заместник-председател на Народното събрание (тези длъжности се заемат само от хора, членуващи в парламентарна група).

В цялата неразбория се включи и бившият журналист Бареков, публикувайки отворено писмо, с което за пореден път заклейми БДЦ. По думите му депутатите от тази група правели какви ли не договорки с управляващите, за да се включат във властта. “Тези хора и техните партии могат да служат не на волята на народа, а само за разменна монета в задкулисните сделки между големите партии – ГЕРБ и ДПС. Дори още по-жалко е, че големите партии не ги броят за живи, а те сами се молят да бъдат включвани в сметките, макар и под чертата – в ролята на жълти стотинки”, написа Бареков.

1 коментар

  1. ББЦ каза:

    E то ви А,Б,В и Ц отбора сега се питаме каква е уговорката на всички и за какво се спазариха тия умници тримата ,то си пролича кои-са продажниците на ББЦ     ЩЕ ГЛЕДАМЕ ОТ СЕГА НА ТАТЪК????????

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране