10.09.2015 | 0:03
Баба даде над половин милион лева на телефонни измамници
Старицата сама посочила на измамниците къде са парите

Национален рекорд за сума, предадена на телефонни измамници, е поставен в Първомай. Над половин милион лева е предала 80-годишна жена на двама измамници от Търновско. Сумата е дадена след разиграване на измамата “внукът ви пострада, нуждае се от тежка операция”. Досега най-голямата сума при този род престъпления е дадена в София преди година – 150 000 лева. Този път обаче измамниците са в ареста и срещу тях е повдигнато обвинение.

Случката се разиграва на 8 септември, когато жената получава тревожното телефонно обаждане за пострадалия внук. Измамникът, който се представя за лекар, иска 30 000 лева. Жената ги обещава, но когато идва “мулето”, казва, че има в себе си само 500. Затова пък касата на внука й е у тях и ако я отворят, вътре има пари. Бабата дори предлага на мошеника ъглошлайф, но се оказва, че той не работи. Мошеникът не се поколебал, отишъл в железарски магазин и купил нов ъглошлайф. Срязал отвор в касата, в която имало 300 000 евро и 118 000 долара, взел 268 000 евро и 18 000 долара и си тръгнал. Това се случва около 16.30 ч., а в 19 ч. жената се обажда на дъщеря си да пита за внука и едва тогава разбира, че е станала жертва на измама.

Но така и не схванала, че сумата, с която измамникът си тръгнал, далеч надвишава 30 000 лв. Това вече установил внукът, който имал няколко регистрирани фирми и живеел на същия адрес. В 19.30 сигналът идва в полицията и няколко полицейски управления съвместно обявяват мошениците за издирване.

Мулето е спряно на пътя София – Варна малко преди Велико Търново, но преди това измамникът е оставил част от сумата при свои роднини в хасковско село. Задържан е и извършителят на измамата. И двамата са криминално проявени. Установяват се още две лица, които имат общо с измамата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране