15.09.2016 | 0:01
Бъчварова спасила компрометиран зам.-шеф на Гранична полиция
Йотко Андреев преназначен на нова длъжност, след като бе уволнен заради сключен договор за превоз на мигранти с човек, арестуван за трафик на хора
Йотко Андреев

Ден след уволнението си от зам.-шефското място в Гранична полиция Йотко Андреев е назначен на нова длъжност. Преди по-малко от месец – на 15 август, премиерът нареди да бъде сменено ръководството на Гранична полиция заради скандална обществена поръчка за превоз на мигранти, възложена на мъж, арестуван за трафик на хора.

Дирекция “Миграция” е структура на МВР за регулиране на миграционните процеси и административния контрол върху пребиваването на чужденците в България, противодействие на незаконната миграция на територията на страната. Йотко Андреев, който е близък на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е бил и директор на дирекция “Миграция” на МВР, съобщава агенцията.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова от 16 август тази година е преназначен старши комисар Йотко Андреев, зам.-директор на Главна дирекция “Гранична полиция”, на ръководна длъжност началник на отдел в дирекция “Миграция” в МВР.

Ден преди това – на 15 август, именно Бъчварова прие оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев, ръководил процедурата и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната.

Премиерът тогава каза, че случката му звучи като виц и че единствената дума е “срам”. Борисов театрално разпореди на вътрешния министър Бъчварова да освободи цялото ръководство на “Гранична полиция” заради обществената поръчка. При тези усилия, които полагаме – и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, да има такова недоглеждане, коментира тогава министър-председателят.

С фирмата на 34-годишния Григор Григоров ГП сключва договор за транспорт на мигранти. Малко преди това Григоров нелегално е превозвал чужденци, влезли незаконно в страната, и има повдигнато обвинение от края на юни за незаконен превоз на мигранти.

Бизнесменът е хванат от полицията край Царево, след като е натоварил близо 70 души и опитал да ги превози към вътрешността на страната. Автобусът, с който са превозвани мигрантите, бил с табела “Случаен превоз”. С него, според обвинителите, са прекарвани нелегалните мигранти. Паралелно вървяла и законна дейност. Собственикът на возилото изпълнявал курсове, поръчани и платени от държавата, за транспортиране на бежанци до центровете за временно настаняване, допълват от агенцията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране