18.07.2015 | 13:20
Българин е задържан за пожара край Атина
Франция изпраща три специални самолета в южната ни съседка

Гръцките власти са арестували 58-годишен българин и 67-годишен грък за умишлен палеж на гората край квартал Кареас в Атина. Поради силния вятър много бързо огнената стихия достигна до жилищни райони, по чудо нямаше жертви.

Полицията е арестувала и още един мъж, пчелар, който по невнимание, по време на работа в пчеларски кош е предизвикал пожар в горска местност в района на Егио.

Страната от дни е обхваната от пожари. Гръцките медии съобщиха за стихване на огнените стихии по склоновете на планината Имитос на десетина километра от центъра на Атина, а също и в района на Лакония и Коринтия на полуостров Пелопонес, където материалните щети са огромни.

По данни на властите в Гърция за момента са регистрирани 79 огнища на пожари, а призори е избухнал и нов пожар на остров Скирос, където огнената стихия изпепелява ниска растителност. Пламъците са се насочили към морето и няма опасност за жителите на острова.

От гръцката Гражданска защита предупреждават, че рискът от нови пожари днес продължава да е голям поради нестихващия силен вятър на много места в страната.

Властите са разтревожени от първите големи летни пожари и са започнали разследвания за палежи. Те работят дори по версията за “асиметрична заплаха”.  Гърция вчера поиска помощ от механизмите на Европейския съюз за гасене на избухналите пожари в страната.

Франция обяви, че изпраща в Гърция три специални самолета, за да окаже помощ на местните власти в борбата с пожарите, обхванали през последните дни редица райони на страната.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране