02.09.2023 | 10:58
България купува от САЩ бронетранспортьори „Страйкър“ за 1,5 млрд. долара?
Става въпрос за 183 машини, които вероятно ще са предимно за превоз на пехота и за медицинска евакуация

Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

Агенцията на Пентагона за сътрудничество в отбраната и сигурността днес е уведомила Конгреса за възможната продажба.

Въпреки одобрението на Държавния департамент изпращането на уведомлението не означава, че има сключен договор или че преговорите са завършили.

Пентагонът заяви, че корпорацията „Дженеръл Дайнамикс“ е основният доставчик на това въоръжение.

През май т.г. по време на парламентарен контрол се разбра, че Министерството на отбраната води преговори за придобиване на бронирани бойни машини със САЩ, които са в напреднал етап и се очаква скоро да бъде сключен договор.

България опитва да купи 150 бронирани машини за Сухопътни войски от години. Организирани бяха и търгове и преговори. През март 2021 г. Министерството на отбраната изпрати писма до фирмите, че прекратява процедурата за купуване на бойни бронирани машини. Причината – “ценовите предложения на двете фирми, допуснати до втория етап, значително превишават рамката, утвърдена от Народното събрание”. Достигналите до финала на конкурса бяха заложили цени над пределния таван от 1,5 млрд.лв, определен от Народното събрание. С тези пари България планираше да плати 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване и обучение на личния състав.

Преди няколко месеца отново се заговори по темата, че МО разглежда и възможността за директен договор със САЩ за машини Stryker. В същото време бяха купени последователно общо 16 изтребители F-16 за над 5 млрд.лв, както и започнаха да се строят два кораба за 1 млрд.лв.

“Страйкър” е бойна машина на пехотата. Има я в поне 10 варианта – като транспортно средство, разузнавателна машина, машина за медицинско и военно разузнаване. Той не не е толкова мощен, колкото танк, но е далеч по-маневрен и може да се ползва в условия на сняг, блатисти и кални терени. Той има характеристики както на танк, така и на БТР.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Тези не са байни на колониална държава Господарите не им разрешават бойни като хварчилата.Тия кадето още не ни ги дават как са платени тия хварчила и да дойдат няма да зависят да летят от нашите пилоти а от Господарите на които сме ги платили МИГ 29 може да е стар но боен самолет каде летенето е в ръцете на нашия пилот а Ф16 не е боен той е за васали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране