09.09.2015 | 0:01
България отказа на Русия въздушен коридор към Сирия
Искането на Кремъл е било за 4 самолета, които да преминават редовно в продължение на няколко седмици

България отказа на Русия въздушен коридор за полети на самолети с хуманитарна помощ за Сирия в периода от 1 до 24 септември, предаде ТАСС, като се позова на българското Министерство на външните работи. Новината бе потвърдена от МВнР.

“Отказахме на Русия да си отворим въздушното пространство за техните военнотранспортни самолети. Имаме надеждна информация, която ни кара кара да се съмняваме в това какво е посочено като товар в тези самолети и че то не отговаря на истината”, каза говорителят на МВнР Бетина Жотева.

Искането е било за четири самолета, които да преминават редовно в продължение на няколко седмици. Според международното право, ако при подобни полети бъдат открити неразрешени стоки, то отговорност носи и страната, през чиято територия са пренесени.

Междувременно зам.-директорът на Департамента за международна дейност на руското Министерство на извънредните ситуации Александър Томашов съобщи пред ТАСС, че Русия ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Сирия в съответствие с всички международни норми.

Българското МВнР отрече информациите, че решението е взето по настояване на САЩ. Днес обаче говорител на гръцкото правителство съобщи, че Русия възнамерява да използва трасе на изток от въздушно пространство на Гърция и по този начин въпросът със забраната вече не е актуален.

Преди 16 г. България отново отказа на Русия достъп до въздушното си пространство. През юни 1999 г. руски военни части от състава на миротворческите сили на ЮНПРОФОР в Босна бързо се озовават в Косово и завземат летището в Прищина, като изпревариха американските, английските и френските части на КЕЙФОР. Москва иска от София разрешение самолетите й да прелетят над България, за да засили присъствието си в Косово, но правителството на Иван Костов отказва.

1 коментар

  1. Андрешко каза:

    Как пък не се намери един читав БГ журналист , който да обясни , че изобщо НЕ става дума за Военно-транспортни самолети !
    Става дума за самолети на МЧС России ( това е Руската гражданска защита )
    Ето вижте :
    https://ru.wikipedia.org/wiki/МЧС_России

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране