10.10.2015 | 0:48
България удари Германия на Евроволей
Волейболистите ни с 3:0 срещу неудобен съперник

Българският национален отбор по волейбол сътвори истински подвиг на старта на европейското първенство. В първия си мач момчетата на Пламен Константинов удариха фаворитите в нашата група Германия с 3:0 гейма (25:20, 25:17, 25:20). Пред повече от 12 000 зрители, изпълнили „Арена Армеец“, Владимир Николов и компания хвърлиха бомба още в първия мач на надпреварата. „Лъвовете“ напълно оправдаха прозвището си и показаха мощ, борбеност и непримиримост от първата до последната точка на двубоя.

След тази победа пътят към четвъртфиналите изглежда широко открит. За да се класира сред първите осем България трябва да оглави група „А“, в която са още отборите на Чехия и Холандия.

Освен всичко друго успехът е и сладъх реванш за загубата на финала на Европейските игри в Баку, на които “трикольорите” отстъпиха с 1:3 на Бундестима.

Понесени от вълната на бурната пубилка, българите започнаха срещата много амбицирано и вдъхновено. Всичко в играта на нашите се получаваше. Над всички в първите минути бе капитанът Владимир Николов. „За първи път и за последен ще имам шанс да играя на такъв изключителен форум в България, пред собствена публика. Нещо, което аз избирам да бъде удоволствие за мен”, заяви Николов преди старта на шампионата. И го направи.

38-годишният волейболист играеше с удоволствие и класа. Като опитен капитан вдъхна нужното спокойствие и увереност и в останалите момчета на полето.

Радващото бе, че на обратния полюс бе представянето на звездата на Бундестима Гьорг Грозер. Бомбандирът на германците не спираше да греши и бе с основна заслуга тимът му да се оттегли на второто техническо прекъсване при резултат 11:16. Постепенно българите поведоха с 21:14 и без особени трудности затвориха частта при 25:20.

Във втория гейм „лъвовете“ започнаха още по-бомбено. Треньорът на Германия смени Грозер с другия си диагонал Йохен Шопс след кошмарния първи гейм, но и той не се справи с блокадата на Теодор Тодоров и Виктор Йосифов. Момчетата на Витал Хайнен опитваха да разнообразят с атаки през центъра, но и тези комбинации не донесоха успех – 16:7 за българите на второто техническо прекъсване. До края не изпуснахме инициативата – 25:17 след страхотен блок на Николай Пенчев.

След ударните първи два гейма, нямаше сила, която да успее да спре нашите момчета. Тодор Алексиев, Владо Николов и Николай Пенчев бяха в стихията си, а центровете ни рядко допускаха топка да падне чисто на полето. Натрупахме комфортен аванс при 16:10, а германците просто доиграха мача.

В първия мач от група А Холандия спечели с 3:1 (25:21, 25:17, 20:25, 18:25) срещу Чехия.

В събота – отново от 20:30 часа, “лъвовете” излизат срещу чехите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране