28.11.2015 | 0:01
България забъркана в скандал със „Северен поток 2”
Теменужка Петкова отрича да е подписвано писмо срещу проекта, както твърди публикация на Ройтерс

България не е изразявала позиция срещу “Северен поток 2” поради простата причина, че ние трябва да сме запознати с цялата налична информация. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на въпрос за публикацията в Ройтерс за газопровода.

“Първо, с писмо няма как да се решат толкова важни въпроси. За да се вземе решение по такъв въпрос, е налице този въпрос да бъде обсъден първо в рамките на Съвета по европейски въпроси към българското правителство, следва да бъде налице решение на Съвета по енергийна сигурност, следва да бъдем запознати с цялата фактическа обстановка, за да изрази България подобна позиция”, каза министърът. “По отношение на искане за разискване на темата за “Северен поток” ние не сме се подписали. България не се е подписвала и не е декларирала никъде такова желание”, заяви Петкова.

По-рано Ройтерс излезе с публикация, че плановете за изграждането на “Северен поток 2” са предизвикали острата реакция на 10 страни членки на ЕС и те настояват за дебат по въпроса на среща на европейските лидери.

Писмото от четвъртък е подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Тези страни заявяват в писмото до Еврокомисията, че проектът трябва да бъде подложен на строга регулаторна проверка, и призовават за “дебат, включващ всички” в заседанието на лидерите на Европейския съвет през декември.

Група европейски компании подписаха през септември споразумение за увеличаване капацитета на тръбите, преминаващи директно от Русия до Германия. Сега десетте страни казват, че това е против интересите на ЕС и рискува допълнително да дестабилизира Украйна, основната транзитираща държава за руски газ към Европа.

В документа се посочва още, че разширяването на “Северен поток”, с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС. Говорител на Еврокомисията, цитиран от Интерфакс, не можа да потвърди получаването на такова писмо.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране