14.05.2023 | 12:07
Българският чиновник – неизтребим като хлебарка, държавата ще изчезне преди него
Как толкова реформи не успяха да намалят бойната им армия

Откакто се пукна демокрацията, всяко едно правителство води война с бюрокрацията. Която завършва с фатални последствия за самото правителство. В крайна сметка се оказа, че не хлебарката е оцеляла с векове, а родният бюрократ.  На всеки 100 хил. души у нас през 2022 г. са се падали 2230 чиновници. Това е с близо 20% повече спрямо шест години по-рано, показва последният доклад за администрацията, одобрен от Министерския съвет.

Е, нека някой се опита да обясни този факт. Вече близо четвърт век премина от 21-ия след раждането на Христос.  Населението намалява, ордата от чиновници – не. Знам, че има доста такива, които си вършат съвестно работата и не могат да смогнат. Но със сигурност има и една доста голяма орда, която само заема длъжност, защото е човек на някого.

В пустия 21-и век всяка държава намали бюрократите си до минимум. В най-бедната и страдаща държава в ЕС е точно обратното. Има стотици неща, за които трябва да се наредиш на опашка, за да получиш заветното листче с мокър печат. Мокър печат бе, хора, нещо отпреди няколко века.

И се започва висенето. В доста случаи има и грешки, които изискват поправка. И всичко това е на гърба на тези, които трябва да работят, да създават някакъв брутен вътрешен продукт и в крайна сметка да изкарат заплатите на тези, които грешат.

Сега разбрахте ли защо нещата не вървят? И няма как да тръгнат.

В онзи, прогнилия Запад, седи един чиновник, чука по клавиатурата и всичко му излиза. Както на полицая, спрял кола за проверка. Там не се знае какво е опашка, мокър печат и прочее. И ако не ти отговорят в срок, имаш право да съдиш държавния или общинския орган. Ама там дават пари за компютри, а не за компоти.

Там да си държавен служител, е реално. Вършиш си работата и бачкаш. А не да трепериш точно кой ще е следващият ти министър или кмет.

Реално много лесно може да се намери колко е излишната част от родната бюрокрация. Просто се прави една справка колко са освободени след смяната на правителството. Значи това е с точност до един човек кои са бюрократите със свой човек в НАП и колко реално вършат работа. Всички реват, че в България вече имало недостиг на работна ръка. Няма такова нещо. Просто трябва да се освободи.

Дето се казва, може една огромна част от родното чиновничество да изкара по един курс за полицай и да отиде да спира джигитите по пътищата. Защото и униформените били кът. Но едва ли има незаето място в МВР за чиновник, който през целия ден прехвърля папки от едно място на друго.

Мнозина поне се радваха, че няма как държавата на тетрадките да бъде хакната. Но НАП показа точно обратното. И на власт останаха отново химикалката, матричният принтер и мокрият печат. В 21-и век.

Георги Банов, 24 часа

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране