18.05.2016 | 0:01
Българското европредседателство ще струва най-малко 100 млн. лв.
За целта са необходими и поне 500 добре подготвени чиновника

Председателството на България на Европейския съюз през втората половина на 2018 г. ще ни струва най-малко 100 млн. лв. Това става ясно от публикуваната стенограма от правителственото заседание във вторник.  „Не бива да ни изненадва значителната сума, която ще се наложи да се вложи в организацията“, казва финансовият министър Владислав Горанов.

В началото на януари ресорният вицепремиер Меглена Кунева съобщи, че подготовката и самото председателство на Европейския съюз ще ни струват най-малко 60 млн. евро, като за целта са необходими и поне 500 добре подготвени чиновника.

Министерският съвет одобри във вторник разпределението на първите близо 50 млн. лв. разходи за подготовката и провеждането на събитието.  Средствата са необходими, за да бъдат пуснати обществени поръчки, свързани с логистичното осигуряване на председателството, както и да се извършат инвестиции в инфраструктурата, казва финансовият министър Владислав Горанов.

В сумата не е включено обновяването на НДК, където ще се провеждат основните заседания на председателството. Одобрени са и допълнителни разходи за тази година в размер на близо 7 млн. лв. От тях 3.8 млн. лв. се предоставят на Народното събрание за ремонтни дейности. Министерският съвет ще получи 1.6 млн. лв., а останалите 1.4 млн. лв. са за Министерството на външните работи. Те ще се използват за логистика, казва Горанов.

Средствата ще бъдат осигурени от централния бюджет, а за следващите години ще бъдат предвидени с актуализираната бюджетна прогноза за периода 2017 – 2019 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране