17.03.2016 | 14:42
Банка пъди стари клиенти
Заповедта била издадена от шефката на юридическия отдел на Общинска банка Десислава Сиракова

Във времена, когато банките се бият за нови клиенти и същевременно правят всичко по силите си, за да запазят старите, един трезор ги пъди. Едва ли това е политика на банката, по-скоро изглежда като волна програма на един от ръководителите й на средно ниво.

„Обадиха ни се от няколко клона на Общинска банка, където държим сметките си, и ни помолиха най-учтиво да изтеглим парите си и да прекратим отношенията си“. За това се жалваха потресени клиенти. Те обясниха, че бизнесът им е в чужбина, но са се доверили на този трезор и до момента на отхвърлянето им били много доволни от обслужването и условията на банкиране. „Никога не бихме си помислили да сменяме тази банка, но някой поиска да напуснем“, казаха притеснените и обидени шефове на фирмата.

Управителите на компанията потърсили информация за странното решение от управители на клоновете. Те им заявили под сурдинка, че има заповед от Десислава Сиракова, ръководител на юридическия отдел на трезора. Не дали повече информация – писмена или устна е заповедта, има ли мотиви към нея, какви съмнения ги карат да унижават клиенти.

„Това е прецедент, в 40-годишния си банкерски стаж не съм чувал банка по такъв директен начин да гони клиенти. В казуса остава неясно как едни клиенти от добри изведнъж стават лоши. Предполагам, не – сигурен съм, че колегите от Общинска внимателно следят постъпленията на всички фирми и в частност на пострадалата и имат добре действаща структура и вътрешни правила за борба с прането на пари. Тава че – недоумянвам“. Това коментира банкер, пожелал анонимност.

В сайта на трезора четем: „Мисия: Общинска банка АД вижда мисията си в качественото и равноправно партньорство с клиентите, с цел удовлетворяване на техните потребности от финансови услуги и продукти.“ И това не са само думи, защото трезорът се е разгърнал в 55 финансови центрове и 29 изнесени работни места в 25 области и 51 населени места в страната.

Странно тогава как един чиновник в нея може по собствена воля да решава съдбата на сериозни клиенти. Засегнатите се заканват да заведат дело за претърпени загуби и пропуснати ползи. Защото колкото и да са ниски лихвите по влогове и още повече по разплащателни сметки, те ще бъдат лишени от дори и малкото доходност поради едностранно прекратяване на договори. „Приличаме на самоубийци – сами да настояваме да нарушим договорите си с кредитната институция без да искаме, а и да се примирим със загубите, които излиза, че сами си причиняваме“, казват управителите на пострадала фирма.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране