20.08.2015 | 20:02
Бърза помощ в София област заплашва с колективна оставка
Шефът на софийския център не се противопоставя на сливането

Работещи в Спешната медицинска помощ подготвят протестна подписка срещу идеята на здравния министър Петър Москов за обединение на центровете в София и София област. След като първо медиите писаха, министърът едва в сряда на тротоара пред МЗ обяви обединяването, но мотивите за това така и не станаха ясни. От вчерашното изявление пред медиите на директора на Спешна помощ в София Георги Гелев стана ясно, че той не се противопоставя на сливането.

В отворено писмо работещи в спешното в София област заявяват, че решението на министър Москов не може да бъде прието и те ще протестират. Те посочват, че от няколко месеца се наслагват основателни съмнения, че целта на сливането, както и на смяната на ръководството преди време, ще доведе до лишаване на населението на Софийска област от своевременен и качествен достъп до спешна медицинска помощ.

“Назначаването за в.и.д. на д-р Георги Гелев породи силно напрежение сред колектива на ЦСМП за Софийска област, в резултат на неяснотата, липсата на логично управление на Центъра и стопиране на цялостната дейност”, заявяват медиците в отвореното писмо. Те са категорични, че в доклада и проекта за ПМС, които са на електронната страница на МЗ, липсва всякаква икономическа обоснованост и детайлен медико-статистически и финансов анализ за целесъобразността на предложените структурни промени, като са и изложени напълно неверни и заблуждаващи твърдения относно структурата и дейността на двата Центъра за оказване на спешна медицинска помощ, в пълен разрез с нормативната законова уредба на България.

Служителите на Спешния център изброяват 8 аргумента, с които се противопоставят на сливането на двата центъра. Те се обръщат лично към Москов и заявяват, че категорично са несъгласни да се принизява техния труд и заплашват с колективна молба за напускане. “А в отговор на министъра на здравеопазването и възнамеряващия да ни ръководи д-р Гелев заявяваме, че в България като равноправен член на ЕС съществува свободен пазар на труда, и имайки предвид острия дефицит на медицински кадри, няма да е проблем да реализираме вътрешното си желание да помагаме на хората под нечие друго вещо професионално ръководство”, завършва отвореното писмо на служителите на Спешния център за Софийска област.

Поне 30 нови линейки са нужни на Спешната помощ в София, а оптимално трябва да се сменят 50, заяви вчера д-р Гелев. Той успокои, че няма да има съкращения на медици. По думите му областният център за спешна помощ работи с 5-6 лекарски екипа, затова и амбицията му е за увеличаване на екипи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране