31.03.2016 | 20:30
Бедни, но дашни: Това напиши!
Мухобойко-огнебойко-геройко. Болгар-уманитар

След ползотворна среща с шефа на Европол Роб Уейнрайт, Бойко Борисов даде конференция съвместно с него, после даде и един екстра-брифинг, видимо в добра форма. Инджой.

***

Журналистка: Г-н Борисов… поздравления за двестата задържани трафиканти, но много международни организации обвиняват страната за нехуманно отношение към хората, които…

Бойко Борисов: Не думай!

Ж: …които пресичат границата…

ББ: Не думай, не съм чул!

Ж: Включително с полицейски кучета и насилие.

ББ: Не, не, не! Не мога да повярвам.

Ж: Бихте ли могли да ни кажете има ли заведени разследвания срещу полицаи…

ББ: Вие от коя медия сте?… Вие от коя медия сте?

Ж: От агенция „Ройтерс“.

ББ: Аааа. (Смях в залата.)

Ж: И дали държавата взима конкретни мерки да адресира тези обвинения, които идват от страна на международни хуманитарни организации?

ББ: Аз не съм чул, за съжаление. Или за радост. Но ако отидете да питате хората в Кресна или по границите долу, те ще ви кажат други неща. Напротив, България се справя добре. В България се взимат пръстови отпечатъци. В България всеки, който иска да иска да влиза, на границата има КПП и ще мине по начина, по който са европейските практики. Всеки, който нарушава границата, бива задържан, така както се задържа всеки, който се опитва нелегално да прескочи някаква ограда. Или някакъв двор. Кое е нехуманното? Аз не мога да разбера – че си пазиме границата, вие ни обвинявате в нехуманност.

Ж (не се чува добре): …събирането на пари…

ББ: Аз съм… аз знам – само да не объркам държавата, а и да не влеза в някакъв дипломатически скандал – има държави, където само да отидат (бежанци), официално властите им взимат всичко, което имат. Вие чули ли сте в „Ройтерс“ за това?… Не, не, питам! Вие чули ли сте, че има държави в Европа, в Европейския съюз, които – хуманни, изключително хуманни! – но като отидат бежанците, им вземат парите? За да ги издържат. Чули ли сте или не?! Или сте чули само за България?!?

Ж: Вие сте премиер на България.

ББ: Не, питам… Еми премиер съм, ама не съм толкова осведомен, колкото вие в „Ройтерс“, затова питам! Има ли такива държави в Европа? Споделете с колегите си!

Ж: Ами споделили са колегите в Дания…

ББ: И?!

Ж: …които са писали, че определена сума датските власти задържат. Но това…

ББ: Е хуманно?!

Ж: Не знам дали е хуманно…

ББ: Е, не знам и аз. И аз не знам.

Ж: Въпросът е…

ББ: Знам, че всеки митничар или граничар, който нарушава закона, бива арестуван. И неслучайно – преди две седмици… Кога арестувахме граничари?… Естествено, че сме взели всички мерки! Естествено, че сме взели. И най-хуманно се отнасяме към всички. И моля ви, напишете тогава, ЧЕ БЕЗ НИКОЙ ДА НИ КАРА, десетки тирове с храни, води, одеала, горива изпратихме и в Македония, и в Гърция – щото сме хуманни! Чаршафи, одеала! Събраха го хората, даде го правителството, Червеният кръст ги транспортира. Щото сме изключително хуманни. Но защитаваме и нашите граници. Това искат хората от нас. Хуманно ли е да ги допуснеш вътре в страната и да ги оставиш в калните локви, където са в Гърция – това е хуманно, така ли? Или вие искате на всека цена България да е – нещо лошо да има. Щото всички я дават за пример как се пазят границите, да измислиме сега нещо лошо! Напротив. Колкото и да се стараете, България се справя добре. И мисля, че и хората го осъзнават, че благодарение на една твърда, но законна и хуманна политика, когато е за помощи, ние сме първи! Бедни сме, но даваме. Това е хуманност. Изключително хуманни сме! Това напиши, че съм казал! И ако другите в Европа бяха така хуманни да не ги подлъгват да отиват в бежанските центрове, щеше да е много по-добре. Ако ме бяха послушали преди една година, не сега, да затвориме Балканския път, нямаше да стоят сега с милиони по лагерите. Това е хуманност… Стига с България! Напротив, стоиме много по-добре и се справяме много по-добре от другите!

Журналистката от Ройтерс едвам се отървава без чумбер.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране