30.05.2023 | 15:29
„Беше тържище на бъдеще“. Проговори Любена Петрова от „Осемте джуджета“
Бившата жена на Пепи Еврото пробва да се спаси

Тържище на бъдеще. На всякакво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха проблемите на хората, други се създаваха„.

С тези думи описва ситуацията в ресторант „Осемте джуджета“ Любена Павлова, някогашна съпруга на бившия следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Тя е дала интервю за организацията „Антикорупционен фонд“, автор на разследването „Осемте джуджета“. Видеото с Павлова ще бъде излъчено в сряда, 31 май.

Интервюто се появява повече от три години след излъчването на първата серия от „Осемте джуджета“. През цялото това време прокуратурата упорито мълчеше какво прави по разследването и дори веднъж прекрати делото поради липса на доказателства за престъпление.

Пред АКФ бизнесменът Илия Златанов твърдеше, че е бил изнудван по брутален начин да прехвърли бизнеса си на приближени до бившия следовател Петров. Той разказа, че е потърсил помощ от бившия магистрат, защото имал спор за имущество със сина си Явор Златанов. След обещание от Петров в специализираната прокуратура, която тогава работеше на пълни обороти, било образувано дело и последвал арест на сина му. След това обаче започнало изнудване със заплахи и искане бизнесът да бъде прехвърлен. Златанов-старши е собственик на асансьорен завод в Дупница и производствена база в София.

Златанов твърдеше, че е бил заплашван в несъществуващия вече ресторант „Осемте джуджета“, който Петров ползвал като офис. Той разказа още, че с помощта на прокуратурата му било отнето голямо количество злато, първоначално иззето като доказателство. По думите на Златанов в онези години Павлова се разхождала въоръжена и му казвала, че трябва да е благодарен, че е жив.

От началото на скандала главният прокурор Иван Гешев се отнасяше пренебрежително към твърденията на Златанов. Той се шегуваше, че държавното обвинение ще провери и осемте джуджета и „десетте малки негърчета“.

След като през март тази година прокуратурата прекрати разследването, постановлението бе обжалвано. Две съдебни инстанции го отмениха с критики, че не са проверени всички данни. Материалите бяха върнати обратно на прокуратурата за ново произнасяне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране