22.11.2016 | 0:01
Би Би Си се връща в епохата на Студената война
Корпорацията засилва присъствието си в Русия и Северна Корея

Международната секция на Би Би Си – BBC World Service, ще започне да излъчва редовни новинарски програми на още 11 езика и да покрива териториите на няколко нови държави, сред които Русия и Северна Корея. Включването им е част от най-голямото разширение на журналистическата дейност на британската обществена медия от 40-те години на миналия век, съобщава вестник „Гардиън“. Целта на експанзията е броят на хората, до които услугите на Би Би Си достигат, да се удвои и да достигне 500 милиона до 2022 г. Тогава BBC World Service навършат 100 г. Плановете за разширение бяха финансирани от британското правителство с 289 милиона паунда през миналата година. Освен на руски и на корейски новините на Би Би Си ще звучат и на не много познати в Европа езици като Afaan Oromo, Amharic, Gujarati, Igbo, Marathi, Pidgin, Punjabi, Telugu, Tigrinya и Yoruba.

Според медиите на Острова общото между държавите, включени в новия обхват, е желанието на журналистите от Би Би Си в тях да се чуват повече мнения и в публичното пространство по-често да се предизвиква полемика. „Гардиън“ смята, че е много вероятно управляващите в Русия и Северна Корея да не се зарадват на офертата на Би Би Си за повече „независима журналистика“. Обявената стратегия на британската корпорация, чийто фокус е върху „демокрация и свободна преса“, идва в отговор на спонсорираните от съответните държави влизания в британския ефир на катарската телевизия „Ал Джазира“ и на руската RT, доскорошна Russia Today.

Според генералния директор Тони Хол оповестяването на новината за разширението на Би Би Си е „исторически ден за медията“. „BBC World Service е перла в короната – и за Би Би Си, и за цялата нация – коментира той.- С наближаването на нашата 100-годишнина моята визия е за една убедителна и отворена Би Би Си, която показва пред половин милиард души най-доброто от независимата и безпристрастна журналистика и забавни програми от световна класа. Днес е ключов ден за постигането на тази цел“.

Последните решения около британската медийна корпорация носят спомена за Студената война, когато Би Би Си, „Гласът на Америка“ и „Свободна Европа“ излъчваха в Съветския съюз и в страните от Варшавския договор, коментира „Гардиън“. Сега плановете са от следващата година Би Би Си да пусне в Русия нови емисии и да засили съдържанието на руски на сайта си, а също и да създаде всекидневна радиопрограма, покриваща Корейския полуостров. Ще се произвежда и повече съдържание на двата езика в социалните медии. Услугите ще бъдат насочени основно към младите хора, като специално ще се обърне внимание на жените.

Според дипломати плановете на Би Би Си да се конкурира с държавните медии в Северна Корея, предназначени за 25 милиона души, ще доведат до напрежение между двете държави. Припомня се също, че редица чуждестранни радио и телевизионни оператори вече покриват страната, включително южнокорейското KBS и „Гласът на Америка“ и „Радио Свободна Азия“, финансирани от Щатите. През май т.г. властите в Северна Корея арестуваха и експулсираха журналиста на Би Би Си Рупърт Уингфийлд заради репортаж. Според режима материалите са били „оскърбителни за ръководството на КНДР и не съответстващи на действителността“.

След като Би Би Си заработи в Русия и Северна Корея през 2017 г., за по-късен етап е предвидено разработването на повече от 30 тв програми в Африка в държави като Нигерия, Етиопия и Еритрея, и на повече регионално съдържание за страните от Арабския свят. Ще бъде модернизирано и тв разпространението в Индия.

България доскоро също бе сред държавите, за чиято територия ВBC World Service повече от 60 години правеше специални новини. Първото предаване на Би Би Си на български език е излъчено на 7 февруари 1940 г. От есента на с.г. „Радио Лондон“, както е наричано тогава, започва да разпространява ежедневно емисия в 20.55 ч. След 29 септември 1941 г. радиото въвежда нова програмна схема с предавания сутрин, обед и вечер. През 1946 г. то продължава с три емисии дневно – от 06:45 ч., 13:00 ч. и 19:00 ч. След 1989 г. Би Би Си откри свое бюро в София и започна да си сътрудничи с БНР. Корпорацията получи и УКВ честота. През 2005 г. офисът в България затвори след решение на ръководството на медията да закрие 10 езикови секции. Последното излъчване на Би Би Си на български бе на 23 декември 2005 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране