16.10.2019 | 19:45
Бисер Лазов няма спомен кой е “ДП”
Счетоводителят си спомни удивителни детайли, но единствено срещу бившия си шеф и изцяло в тон с тезата на прокуратурата

Основният прокурорски свидетел по делото за източване на Корпоративна търговска банка Бисер Лазов не разпознава лицето зад инициалите “ДП” и “ДП1”, с които е отразил лично суми, изплатени в негова полза. Процесът в Специализирания наказателен съд по обвиненията срещу 18 души начело с Цветан Василев продължава с разпит на Лазов, който преди това направи в продължение на няколко месеца многословно изложение. В него счетоводителят си спомни удивителни детайли, но единствено срещу бившия си шеф и изцяло в тон с тезата на прокуратурата.

Сега обаче Бисер Лазов не знае кой е човекът, на когото е дал пари от банката и е обозначен с инициалите „ДП“ и „ДП1“. В приложен по делото документ от 28 февруари 2008 г. срещу тях и други лица са посочени раздадените им суми, като Лазов няма проблем с паметта по отношение на останалите получатели. Твърдението си, че е съставил документа по нареждане на Цветан Василев, пък балансира с липсата на спомен кога и как точно е станало това. Нямал и представа може ли изобщо да се направи проверка на тези указания, в резултат на които вписвал изплащаните огромни суми извън правилата за предоставяне на кредити.

Същите инициали „ДП“ бяха констатирани и в прословутото червено тефтерче на бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов. По време на воденото срещу него дело за длъжностно престъпление, по което получи условна присъда, текстът “Да се съгласува с И.Ф. и Д.П.“ беше манипулиран, като инициалите „ДП“ бяха преправени на числото „10“. Така и не беше установено кой е направил това, а след удара срещу КТБ тефтерчето мистериозно изчезна от колата на един от експертите, слязъл уж да види спукана гума. Самият Цветан Василев е категоричен, че “ДП” е Делян Пеевски.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране