27.12.2016 | 10:37
„Битият“ от полицаите Росен Карадашки откраднал милиони от “Мебели Арон”
Представящият се за жертва е източил милиони от фирми и граждани
В. Галерия

Роденият през 1975 г. Росен Стоянов Карадашки се оплака преди месец по Нова телевизия, че е бил брутално пребит и ограбен от полицейски служители. Гостът съзнателно прикрил факта, че полицаите са го изчакали пред нотариална кантора, за да ги придружи за явяване за даване на показания в 01 РУ СДВР. На излизане от нотариалната кантора „бизнесменът“ се проявил и като бегач, като избутал полицаите и побягнал.

Кой всъщност е Росен Карадашки? Той започва да развива бизнеса си преди 15 години, а бумът му настъпва по време на строителния разцвет. Става дума за лихварска дейност, извършвана чрез подставени лица или чрез някоя фирма, като например финансова къща „Кеш мъни“ ООД, впоследствие преименувана на „Финанс холд“ ООД, на която Карадашки към онзи момент е управител.

Скоро обаче настъпва кризата и „клиентите“ на Росен Карадашки изпадат в невъзможност да продължат партньорствата си с него. Започват да валят жалби. Логично се образува и първото дело срещу Росен Карадашки и негов партньор във „Финанс холд“ ООД за лихварска дейност. От 2009 година досега са разпитани десетки свидетели. Според показанията им, въпреки че редовно плащат вноски по заемите към Карадашки и неговите подставени лица, в крайна сметка изходът е един и същ: завежда им се дело и имуществото им бива отнето.

В Благоевград магазин притежава и фирмата за мебели АРОН, в която до лятото на 2015 година бащата на Росен Карадашки Стоян е управляващ съдружник с неголям дял. Тук бизнесменът Росен Карадашки вижда удара на живота си.

Двамата партньори в бизнеса на баща му са хора без силов и политически гръб – производител на мебели от Полша и провинциален бизнесмен в напреднала възраст. Росен Карадашки задейства добре познатата схема. Поради мащабността на начинанието в операцията са привлечени съпругата Галя Карадашка, сестрата Рая Карадашка и нейния мъж, бащата Стоян Карадашки и още няколко приближени лица.

Действа се в пълна конспирация до края на февруари 2016 година, когато почти едновременно се нахлува в главния офис на „Мебели АРОН“ в кв. „Дианабад“ и в най-големия магазин на бранда в ж.к. „Люлин“. Превземането на обектите се ръководи лично от Росен. Изгонени са всички служители, спрени са сървърите, фирмената документация е събрана и частично унищожена, а важни документи за собственост са укрити.

От касата на дружеството изчезва и 6-цифрена сума пари.  Всичко върви по план за Карадашки, когато в началото на април 2016 г. от банката, обслужваща „Мебели АРОН“, не се получава мейл до всички съдружници с текст: „Какво става с имотите Ви? Всички са запорирани!“. Оказва се, че Стоян Карадашки чрез фиктивни заеми е задължавал „Арон Груп“ ООД в полза на своя син Росен Стоянов Карадашки.

Общата стойност на симулативно поетите задължения от Стоян Карадашки, в качеството му на управител, от името и за сметка на дружеството е близо 1 800 000 евро, а възбранените имоти само извън София са на стойност над 7 000 000 лева. Никъде в счетоводството на фирмата няма данни за такива заеми, а по банковите сметки на „Мебели АРОН“ няма постъпили подобни суми. Последват няколко сигнали в Първо РУ СДВР, в чийто район са регистрирани дружествата от бранда, както и в други районни управления под шапката на СДВР.

Служителите на „Мебели АРОН“ биват тормозени,  притискани и сплашвани. Междувременно въпреки постъпилите жалби срещу публичната продан възбранените имоти, част от които на много атрактивни места, биват продавани със завидна бързина доста под пазарните цени. Такъв е случаят със склада на „Мебели АРОН“ в с. Гара Яна, обявен за продажба на цена от 220 000 лв. с ДДС при реална пазарна такава от над 1 000 000 лв.

Докато фирма АРОН губи активите си един по един, въпреки очевидната измама Росен Карадашки трупа пачки. „Бизнесменът“ и сестра му вече са обявили луксозните си къща и апартамент в престижния кв. „Изток“ за продажба. Продава се и тузарската им вила на морския бряг в с. Равда. Самите те се подготвяли да отпътуват за далечна страна, с която България няма договор за правна помощ.

————————

Считано от 9.12.2016 г., с постановление на СГП по прокурорска преписка 20956/16 г., съдържаща преписка 15068/16 г. на СРП (образувана по жалба на Диян Азманов, служител на “мебели АРОН”), срещу Росен Карадашки има образувано досъдебно производство за закана срещу длъжностно лице по повод и във връзка с изпълняване на служебните му задължения – престъпление по чл. 144 ал. 2 от Наказателния кодекс. Деянието касае случка от м. април тази година, при която Росен Карадашки се опитва, без правно основание, да изнесе огромно количество стока от складовата база на “мебели АРОН” в с. Гара Яна, служейки си със заплахи за побой срещу работниците в склада.

2 коментара

  1. Made In Bulgaria каза:

    Живея в Швеицария от повече от 10 години. Ако евентуално някой по някакъв начин въобще направи опит такова нещо да се случи то той ще изгние в затвора. В милата ни родина обаче на такива хора дори се дават 30 минути в националния ефир да обясняват колко лоша е полицията. Е за това няма да се оправим никога!

  2. читател каза:

    Е да фалирааш фирма с 300 човека персонал значи да оставиш също толкова семейства на улицата зимата, без пари и без работа. Ако това не е икономически геноцид , то здраве му кажи.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране