17.07.2016 | 0:01
Бившият главнокомандващ ВВС на Турция е организирал опита за преврат
Акън Йозтюрк бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г.

Бившият главнокомандващ военновъздушните сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет полковник лейтенант Хакан Каракуш са основните лица, които стоят зад опита за преврат в Турция, съобщи турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ген. Акън Йозтюрк бе назначен за главнокомандващ ВВС през август 2013 г., а през август 2015 г. се пенсионира. Още миналата година се появили съобщения, че Йозтюрк има връзки с мюсюлманския проповедник Фетхулах Гюлен и може да направи опит за преврат.

Йозтюрк е трябвало да присъства вчера вечерта на сватба в Истанбул на дъщерята на високопоставен военен. На сватбата са били поканени всички високопоставени служители на военновъздушните сили. Не е присъствал само Акън Йозтюрк.

В същото време бе съобщено, че операцията по обезвреждането на поддръжниците на държавния преврат в Турция в района на Генералния щаб на въоръжените сили в Анкара е завършена. Според постъпващата информация, всички военни, чиято численост не се уточнява, са задържани. Към този момент няма други подробности за операцията.

В момента мерките за сигурност в южната ни съседка са изключителни. Турските власти затвориха авиобазата „Инджирлик“ в провинция Адана от съображения за сигурност, съобщиха от консулството на САЩ. Базата се използва от САЩ и други страни от коалицията срещу „Ислямска държава“, предаде АФП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране