28.03.2016 | 17:17
Близка до Цветан Василев фирма поема БЛИЦ и „Стандарт“?
Съдът одобри молбата на „Булит 2007”, според която тя има право на взимания за 56 482 703,89 лева от „ГМ прес”

Утре кредиторите на БЛИЦ и „Стандарт” ще трябва да решат какво ще се случи с един от собствениците им – фалиралата фирма „ГМ прес”. Това става ясно от обявление в Търговския регистър, пише Nbox. Срещата е заради възражение на основният кредитор – обвързаната с КТБ фирма „Булит 2007”, подадено в началото на тази година. В него се твърди, че заради лихвите и неустойките по договорите за кредит „Булит 2007” трябва да вземе 56 482 703,89 лева , а не обявените преди това 10 912 198,48 лева.

Срещата на кредиторите на „ГМ прес” е насрочена за 15 часа в сградата на Съдебната палата на бул. „Витоша”. На нея кредиторите ще трябва да решат реда на взиманията си и освобождаването на активи на „ГМ прес” в „Стандарт”, БЛИЦ, вестник  ШОУ, „Доктор” и „Над 55”.

Това ще е поредният опит за събиране на кредиторите. Предното заседание бе прекратено заради отсъствието на представител на „ГМ прес”. Още преди официалния фалит на КТБ „Булит 2007” бе посочена като един от бушоните на банкера Цветан Василев. Фирмата е и в списъка с най-големи кредити – 51 млн. лв., но в доклада на временната комисия за източване на банката е посочено, че има и вземания за 55 млн. лева. Почти толкова иска “Булит 2007” от “ГМ Прес” – фирмата, която на свой ред е служела като посредник за медийно финансиране, а акционерите й Георги Георгиев  и Галина Пенева са смятани за близки с Делян Пеевски.

Не е необходимо дори да си финансов специалист, за да се усъмниш, че „Булит 2007” е служила като посредник за скрито финансиране на медийни проекти от страна на КТБ. В рамките на няколко години фирмата тегли кредити от банката, а след това на свой ред прехвърля средствата под формата на кредити на „ГМ прес”.

До фалита на КТБ дружеството се управлява от Димитър Свещаров, който е приближен до банкера Цветан Василев и през посреднически лица управлява няколко от неговите фирми. След като банката е обявена в несъстоятелност, той продава дяловете си в „Булит 2007” на неизвестната до този момент сръбска бизнес дама Славка Ристич. Според сръбски медии, отразяващи процеса срещу Цветан Василев, Славка Ристич е също близка до банкера и преди да поеме собствеността в „Булит 2007” е обслужвала негови интереси на територията на Сърбия.

“Булит 2007” е една от фирмите – големи акционери в Корпоративна банка. Освен сделки с Държавния резерв по времето на Делян Пеевски като ресорен зам.-министър на Емел Етем, “Булит” има и сериозни интереси в туризма. Фирмата участва и в консорциум, който изкупува хотели и апартаменти в “Св. Константин и Елена” край Варна.

Справка в данъчните регистри сочи, че към „Булит 2007” са предявени покани за изплащане на данъци в особено големи размери от община София и от Плевен. Към дружеството има и предявено искане за връщане на кредитите от страна на КТБ.

Ако бъде изпълнено искането на „Булит 2007” за взимане на над 56 млн. лева от „ГМ прес” фирмата на практика става директен собственик на акциите в “Интермедия” и ще може да се разпорежда със собствеността в медиите.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране