18.02.2016 | 0:01
Близо 4000 бездомни псета в столицата
В сравнение с преброяването през 2013 година почти във всички райони има силно намаляване на популацията

Безстопанствените кучета в столицата според данните от последното преброяване са 3844. Това стана ясно по време на представянето на резултатите от последното преброяване на четириногите без дом.

Д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи” посочи, че според предишното преброяване броят на безстопанствените кучета е бил 6635. За две години се наблюдава значително намаляване на техния брой. Резултатите са отчетени на база забелязаните кучета без надзор на обществени места, в индустриални зони, също така в изоставени имоти. Поради архитектурни особености в центъра на града, няма възможност за изчисляване на точния брой на безстопанствените котки.

За периода на преброяването са забелязани 189 коня, каза Марина Иванова и допълни, че най-вероятно истинският брой е много по-висок от този. Според нея на намиращите се около 200 работни коня на територията на Столична община си заслужава да бъде обърнато внимание и да бъдат регистрирани, за да може да се осъществява контрол върху техните собственици.

Районите с най-много безстопанствени кучета са “Панчарево”, “Нови Искър”, “Люлин”, “Красна поляна”, “Връбница” и “Витоша”. Най-малко са кучетата в централните райони “Оборище”, “Изгрев”, “Средец”, “Възраждане”, “Лозенец” и “Триадица”.

В сравнение с преброяването през 2013 година почти във всички райони има силно намаляване на популацията. От преброените 3844 кучета, 2302 са кастрирани. Факторите, които влияят върху популацията на безстопанствените животни, са факторите на средата, които включват хранителния ресурс, вода, подслон.

Според д-р Марина Иванова основната причина за наличието на нови безстопанствени животни е безотговорното отношение на собствениците и липсата на контрол върху домашните кучета и котки. А промените за задължителна идентификация на кучета, които са приети, са стъпка в правилната посока.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране