07.02.2016 | 1:18
Блокада: „Кулата”, „Илинден“ и „Маказа“ са затворени
През нощта са били пропуснати около 100-150 камиона

24 часа пълна блокада. Това обещаха за този уикенд протестиращите в Гърция. Днес следобед бяха затворени всички гранични пунктове с България. Опашката на „Кулата“ остава и е дълга поне 20 километра и в двете посоки. На „Илинден“ и „Маказа“ колоната е по-малка.

Днес блокираните шофьори осъмнаха още по-притеснени. Обявената от днес 24-часова гръцка блокада попари надеждите им, че може и да преминат. Притеснена беше и местната власт.

„Възможността колите да стигнат опашка до разклона за Петрич е много серизона. Там знаете, че вече движението е еднопосочно, което ще създаде и допълнитени предпоставки за блокиране на движението“, коментира кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Превозвачите изчисляват загубите – средно по 150-200 евро на камион на ден. А, лекарският екип, позициониран на браздата от българска страна вече не може да преброи шофьорите, изпаднали в нужда. Има регистрирани и на два леки инфаркта. Последният е от миналата нощ. На български шофьор. Настанен е в санданската болница.

Вчера, властите в Серес обещаха на транспортния ни министър да предоставят храна, вода и тоалетни и на блокираните от гръцка страна шофьори.  Въпреки заканите и днес на „Кулата“ бяха пропуснати стотина камиона. По обяд товарните и леките автомобили отново получиха възможност да преминат от България в Гърция през „Кулата“. В 12.00 часа обаче граничните пунктове „Илинден“ и „Маказа“ бяха затворени за всички превозни средства. Очаква се блокадата да продължи до 12 часа на 7 февруари, съобщиха от „Гранична полиция“. От там уточниха, че през граничните пунктове „Златоград“, „Ивайловград“ и „Капитан Петко войвода“ трафикът засега е нормален.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране