17.03.2022 | 23:20
Борисов е арестуван по искане на европрокуратурата
Има информация, че са задържани и крупни бизнесмени.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, финансовият му министър Владислав Горанов, бившата шефка на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и пиарката на Борисов Севделина Арнаудова са задържани. Това съобщиха от МВР пред “Сега“. Става дума за мащабна акция на европейската прокуратура и националната полиция по 120 сигнала.

В дома на Арнаудова е намерен джип, който се води собственост на фирма “Аркад”, която строи газопровода “Балкански поток”, обясниха пред “Сега” източници от разследването.

МВР има право да задържа някого до 24 часа. След това трябва да се намеси прокуратурата. Ако повдигне обвинения, арестът може да се удължи на 72 часа, след които, ако лицата бъдат обвинени, те могат да се задържат само със съдебна санкция.

Няма да има коментар от наша страна, казаха пред “Сега” от европрокуратурата. Акцията се случва във втория ден от посещението на шефката й Лаура Кьовеши в София.

“Няма никой над закона!”, написа във Фейсбук премиерът Кирил Петков.

Борисов, Горанов, Стоянова и Арнаудова протичат заедно в сюжета, разказван от бизнесмена Васил Божков. Божков, който има куп обвинения и се укрива в Дубай, твърди, че е дал милиони левове подкуп на Борисов, Горанов и Стоянова, за да избегне плащането на хазартни такси. От Дубай бизнесменът изпрати сигнал до държавното обвинение, че само за 3 години е предал в брой 67 млн. лева на подставени лица на Борисов, и попита неговия пиар Севделина Арнаудова защо всеки месец е посещавала офиса му.

“2 години Гешев правеше всичко възможно да отърве съратниците си, след като дадох неоспорими доказателства за най-големият рекет в историята на България. След сигнала ми и показанията пред европейската прокуратура от последния месец, днес най-накрая арестуваха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова. Истината винаги излиза наяве”, написа Божков във “Фейсбук” малко след като изтече информацията за арестите.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева каза пред bTV, че прокуратурата не е уведомена за акция срещу политически лица. Тя препрати въпросите към европейската прокуратура. Милева твърди, че въпреки всичко това, прокуратурата не е изолирана от акцията.

Полицейската операция в дома на Бойко Борисов в Банкя събра почти цялото ръководство на ГЕРБ и голяма част от парламентарна група. Те бяха видимо шокирани от случващото се и скандираха оставка към вътрешния министър Бойко Рашков и премиера Кирил Петков.

“До момента знаем, че към 20 ч. са дошли 10-ина полицаи, без да допускат адвокат, и са започнали обиск в дома на лидер на опозицията. Процесуално очевидно има големи проблеми с тази акция. От прессъобщението на полицията разбираме, че те злоупотребяват и с доверието на г-жа Кьовеши. Това е акция на Бойко Рашков и очевиден кризисен пиар на правителството”, заяви Даниел Митов.

“Това е държавен преврат – те разрушават правовия ред в страната в момента”, коментира и Тома Биков и добави: “Всеки ден ще е така, докато тази дамаджана е в МВР и този смешник е премиер”.

“Свинщина” – с тази дума определи случващото се тази вечер в дома на Бойко Борисов депутатът от ГЕРБ и бивш министър на културата Вежди Рашидов. “Тази вечер ли трябваше да бъде този панаир, от една година са на власт. Абсолютна свинщина. Една година Слави моташе държавата да няма правителство, сега инфлацията поскъпна всичко”, допълни Рашидов. Той подчерта, че не разбира случващото се, тъй като няма нищо доказано. “Тук съм поради морал, хигиена някаква. Години наред сме заедно… Аз 100 пъти съм казвал – докажете нещо, ако има”, заяви Рашидов.

Феновете на ГЕРБ се опитаха да блокират извеждането на Бойко Борисов, но полицията ги финтира и изведе бившия премиер, без те да разберат. Около 22.40 ч. Борисов бе отведен в сградата на дирекцията на националната полиция.

Има информация, че са задържани и крупни бизнесмени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране