10.05.2016 | 0:01
Борисов хленчи: Само аз и ГЕРБ се гърчим
Премиерът призова ПФ "да не дезертират като ДСБ"

„Всъщност сега на никой не му е мила държавата, всеки си гледа партията и остава аз и ГЕРБ да се гърчим ежедневно под искания“. Това заяви пред TV + премиерът Бойко Борисов. 

ГЕРБ отстъпва, за да се запази парламентарното мнозинство и стабилност. Но когато правим редица отстъпки, това не се отчита, а ни обвиняват в диктатура, допълни той.

Ние направихме правителство с 4 партии с изцяло диаметрално противоположни виждания, за да има правителство. Без ГЕРБ нито една партия или коалиция не може да управлява, смята Борисов.

В коментар за възможни предсрочни избори премиерът заяви, че 3 месеца преди президентски избори не може да се назначава служебно правителство. Представете си, че влизаме в президентски избори, след резултатите следват кавги между партиите, а след 25 октомври влизаме в зима и трябва да приемаме бюджет, посочи той.

Тези, които говорят за предсрочни избори, да прочетат приказката за Цар Соломон. Две майки се карали за едно бебе. Тогава Цар Соломон им казал – разрежете го и ще има по половин за всяка. Вземи го ти, рекла едната майка, и той я припознал за истинската. У нас сега е същото – всеки гледа неговата си партия, а аз и ГЕРБ се гърчим от ежедневни искания, каза премиерът.

По повод ветото на президента Росен Плевнелиев за Изборния кодекс Бойко Борисов обяви, че причината за разногласията за ветото е, че с наближаването на изборите всяка партия иска да се открои със своя идентичност, но позицията на ГЕРБ остава твърда – равенство при гласуването на всички българи.

Борисов обяви, че разчита на подкрепа за ветото от Патриотичния фронт и ги призова „да не дезертират като ДСБ“.

Ще положа всички усилия да ги убедя, че това, което ще се направи като компромис, всъщност ще гарантира много по-голяма национална сигурност и тяхното присъствие и подкрепа на правителството ще е гарант за националната сигурност. Отколкото да отидем на поредна раздяла с хора, които уважавам, и което действително ще застраши националната сигурност. Разчитам и на тях да им е мила държавата, допълни премиерът.

Видно е, че започва да се сформира коалиция в другата част – ДСБ, ДПС и БСП. ГЕРБ няма на кого друг да се опре, освен на Реформаторите и Патриотите, каза той, като допълни, че очаква и сближаване на БСП и АБВ.

Борисов пожела успех на новото ръководство на БСП, но не пропусна и да заяви, че „хората ги знаят“, защото години наред били в парламента и са имали възможност да решат много въпроси, но не са го направили.

По повод коментара на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров за това, че ДОСТ трябва да бъде спряна на всяка цена, Борисов заяви: „Г-н Димитров е един много добър разказвач, но в същото време много често говори малко пет за шест – имаме такъв израз в „Банкя“, и не трябва да му се обръща внимание. В случая буквално се направих, че не го чувам. Уважавам г-н Димитров като приятел, но като ми казаха тази глупост, която е казал, дори не му се обадих“.

Борисов обяви и колко се е зарадвал, като чул за протест на Северната тангента. „Днес чух, че има протест на Северната тангента и ми стана приятно – има Северна тангента, има къде да протестират, да не ходят до Южната дъга“, каза той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране