13.04.2017 | 12:46
Борисов и Патриотите се разбраха да управляват до 2021 г.

Преговорният процес за програмата на бъдещото коалиционно правителство завърши. Тя е символично 21 страници, защото целта е управлението на България до 2021 г. Това обяви на пресконференция след преговорите между ГЕРБ и “Обединени патриоти” лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

“Условно можете да приемете програмата като “България – 2017-2021″. В нея са заложени основните приоритети, които трябва да бъдат реализирани. Обединени сме твърдо около тази програма, която поемаме ангажимента да реализираме в рамките на това управление. Нямаше много възможни комбинации, но независимо от различията, положихме усилия, отговорно изработихме този документ”, каза още Симеонов. Той благодари на колегите си, които работели денонощно.

След него думата взе Бойко Борисов, който също благодари за направените компромиси – ГЕРБ отстъпили за пенсии, Патриотите – “за други неща”, но както винаги се водели от принципа “България над всичко”.

“Тъй като много анализатори се опитват да кажат дали отиваме на Патриотите, или те на нас, смея да кажа, че ако не бяхме направили тези компромиси, особено преди няколко дни имаше изключително вододел на преговорите, БСП и „Обединените патриоти“ не могат да направят дори и с “Воля” коалиция, за да им стигне за управление. Друг въпрос е, че те поне пред мен заявиха, че това не стои като вариант. Така че, ако не се бяхме разбрали, трябваше да отиваме на нови избори след месеци и отново да се окажем в същата ситуация”, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той увери, че умишлено за структура и министерски постове не е говорено досега и бил учуден как в медиите излизат конкретни неща. След празниците вече ще се обсъждат имена, дотогава молел да не се пише нищо “по много сигурни в кавички източници”.

“Когато отчетем и безспорно слабото служебно правителство, започнаха дори опити да се сменя законодателство и то във вид, който за ГЕРБ е неприемлив, още месеци без парламент е дори рисково. Винаги съм считал демокрацията като нещо свято. Върнахме управлението с цел народът да може да се произнесе как и по какъв начин да бъде управляван, подреди ни изборите и ни беше лесно да определим с кого ще управляваме”, каза още бившият и бъдещ премиер.

Той  подчерта и изострената международна обстановка – “никога не са били по-лоши отношенията между САЩ и Русия, Турция ни е на границата, в Сърбия и Унгария – всеки ден протести“. Борисов обяви, че “материалът, който подписват е добър” и ще бъде публикуван на партийните постове.

Накрая той обобщи:

“Утре е Разпети петък, не се работи, всички ще се мъчим. Без Господа нищо не може да се направи. Да карате внимателно. Българите свикнаха да пътуват по хубави магистрали”.

Бойко Борисов отказа да отговаря на въпроси на събралите се журналисти и всички напуснаха брифинга. От ГЕРБ присъстваха още Цветан Цветанов, Томислав Дончев и Владислав Горанов, които бяха част от преговорния екип. За Дончев и Горанов се твърди, че ще се върнат на постовете си в кабинета.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране