15.09.2016 | 0:01
Борисов иска от Европа 160 млн. евро веднага
Преди две седмици твърдеше, че не му трябват пари

Само две седмици след като високомерно заяви, че страната ни има достатъчно средства да пази границите си и да купува техника за охраната им, премиерът Бойко Борисов обърна плочата. В сряда на границата при Лесово, където заведе унгарския премиер Виктор Орбан, той се разгневи на Европейския съюз и обяви, че още утре на срещата на върха в Братислава ще поиска 160 млн. евро.

Само преди две седмици при срещата си с германския канцлер Ангела Меркел премиерът заяви: “Аз обясних и на австрийския, и на немския канцлер, че ние приемаме помощ, защото това е само морална помощ и вид солидарност. Ние имаме близо 13 млрд. лв. във фискалния резерв. Имаме пари да си купим и камиони, и джипове”, каза той.

Сега се оказа, че е нужна спешна финансова помощ, защото в бюджета нямало нито пари, нито достатъчно техника – предстоели плащания за милиарди към САЩ и Русия, а 80% от техниката била за ремонт.

“Трябва да е ясно, че тези граници са общи. Като истинска шенгенска граница на Европа сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни обаче не може да издържа на този натиск и не искам да чувам само да се говори за солидарност с България. На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро”, заяви Борисов. Ситуацията коренно се била променила – имало две големи плащания – 1.2 млрд. лв. за американските централи, а щяло да се вземе решение и да се платят 1.3 млрд. лв. на Русия, която ни осъди пред международен арбитраж за АЕЦ “Белене”. “Няма кой бюджет да издържи на тези пари в този момент и затова ние настояваме в Братислава 160 млн. евро да бъдат гласувани за България, и то незабавно, веднага, а не за следващия период”, обясни Борисов. “Единственото, което не искам да чувам в петък, е, че Европа е зад нас и на България ще й се помага. Трябва да се каже, че на България й се помага с тези пари – 160 млн. евро, и оттам се вкарват всички останали процедури. Иначе се наслушахме на: не сте сами, ние сме зад вас, заедно можем повече”, заяви той гневно.

Лидерите на европейските институции Доналд Туск и Жан Клод Юнкер вече официално се обявиха за отпускането на европейска помощ за България, но засега не става дума за пари. В реч пред депутатите в Страсбург Юнкер съобщи, че до края на октомври ще бъдат изпратени 200 граничари и 50 патрулни машини на външните граници на ЕС. За пари в брой веднага не стана и дума.

Страната ни може да разчита на подкрепата на Вишеградската четворка, каза Орбан, според когото бъдещето на Европа се решава на българо-турската граница, а не в Брюксел. “Ако можем да дадем 3 млрд. евро на Турция, която не е член на ЕС, то защо да не е възможно да се дадат 160 млн. евро на българите, които са членове на ЕС”, заяви той.

Според Борисов вече не се говори за ултиматум от страна на Турция, която постави срок до октомври да отпаднат визите към ЕС за нейни граждани, за да започне да приема отново бежанците. “Виждате, че самите турски колеги станаха по-диалогични. За октомври вече не се говори. Говори се да се намерят варианти това споразумение да продължи да работи”, заяви той.

Орбан и Борисов се видяха във вторник със сръбския премиер Александър Вучич. Агенциите съобщиха, че сръбският министър на труда Александър Вулин ще поиска още мерки за намаляване потока на нелегални икономически имигранти. Има опасност Балканският маршрут отново да стане основен, предупреди унгарският посланик в Сърбия Атила Пинтер. “Основният път на мигрантите в момента минава през Италия , но никой не знае докога ще бъде така”, заяви той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране