12.09.2016 | 0:01
Борисов не знае какво да прави с кандидатурата ни за ООН
Според неофициална информация Ирина Бокова ще бъде сменена от Кристалина Георгиева

Окопната война коя да е българската кандидатка за генерален секретар на ООН – председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова или еврокомисарят Кристалина Георгиева, вече достигна до абсурдна ситуация. Неофициално в събота се разбра, че правителството иска да смени кандидата и да номинира Кристалина Георгиева.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова съобщи пред БНР, че решението ще е лично на премиера Бойко Борисов, но преди това са необходими консултации с други държави. В края на седмицата Борисов активно телефонираше на лидерите на Германия, Унгария и Сърбия с аргумент, че си говорят за бежанците. Вчера премиерът не отговори на въпросите на „Сега“ вярно ли е, че Бокова ще бъде сменена от Георгиева и кога ще се вземе това решение.

Интригата с Кристалина Георгиева се точи вече близо две години. В крайна сметка Бокова беше издигната на 11 февруари от правителството. По ирония на съдбата през пролетта то уволни постоянния ни представител в ООН Стефан Тафров, неофициално – защото саботирал кандидатурата й.

„Медиапул“ цитира източници от правителството, че рокадата вероятно ще стане още във вторник на извънредното заседание на Министерския съвет. Според Бъчварова засега в дневния ред не се предвижда такава точка.

Новината идва след четвъртото гласуване, при което Бокова падна от трето на пето място. Постът генерален секретар на ООН ще е вакантен от 1 януари. Претендентът трябва да събере 9 гласа „за“, включително на всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност. След това Общото събрание на ООН трябва да го утвърди.

Русия се включи в интригата, като вкара в нея и германския канцлер Ангела Меркел. Говорителката на руското външно министерство заяви пред ТАСС, че: „Неотдавна по време на срещата на Г-20 в Ханчжоу, германският канцлер се опита да говори с руските лидери относно възможната руска подкрепа за друг кандидат от България, а не за издигнатия официално“. Руснаците обаче отказали, защото опитът да им се повлияе бил неприемлив и Русия не желаела да бъде въвлечена в задкулисни игри. Същата позиция зае и прессекретарят на руския президент – Дмитрий Песков.

„Германската връзка“ стана подозрителна и с коментар в „Туитър“ на Мартин Зелмайер, началник на кабинета на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Би било голяма загуба за Европейската комисия, но Кристалина би била силен генерален секретар на ООН и би направила много европейци горди“, написа той.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране