25.10.2017 | 15:48
Борисов обещал на Путин да строим АЕЦ ”Белене” въпреки всичко
БАН изработил фалшив доклад за мините в Горни Лом

БАН изработи доклад за взрива в Горни Лом, където избухнаха противопехотни мини. Те не трябваше да се разглобяват, а да бъдат взривени, така е по международна конвенция на ООН, подписана и от България. Това каза в студиото на телевизия BIT Петър Кърджилов, пиар на един от институтите на Академията. Той определи доклада на БАН като „изключително повърхностен и разказващ само за взрива“  и предположи, че е бил написан, за да се угоди на властта и лично на Борисов тогава. Според него, вече има заведено дело за този доклад, който на практика е оправдал предприетото разглобяване на 1600 мини, довело до трагедия.

Кърджилов обясни, че това не е единствения случай на тясно взаимодейъствие между премиера и БАН, като на академията е оставена ролята на изпълнител на неговите желания и поръчки.

„Беше поръчано БАН да изготви доклад и за енергийната стратегия на България.  Този доклад е бил готов още в края на септември, но е върнат от Борисов за доработване, не е бил харесан от него. Причината-премиерът е обещал на Владимир Путин, че България ще строи АЕЦ „Белене“ и е трябвало докладът да се съобрази с това“, каза Кърджилов. Той се позова на информация от човек, работил в групата, подготвила доклада и определи случващото се като „необяснима любов между Борисов и БАН“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране