26.08.2018 | 20:07
Борисов опита да потули застрояването на “Силистар”

Лидерът на ГЕРБ и гербаджиите в Царево влязоха в задочен спор за бъдещето на плажа

Истински вътрешнопартиен цирк разиграха управляващите от ГЕРБ в опит да заметат скандално решение, прокарано от гербаджийския кмет на Царево Георги Лапчев за застрояване на плажа “Силистар”. След като скандална докладна от градоначалника придоби популярност и възмути местните и еколозите, премиерът в “качеството си на партиен лидер” разпореди на Лапчев да “задържи реализацията на плана за строежи”.

До опита Борисов да замаже скандала се стигна, след като в петък мнозинството на Общинския съвет в Царево, доминирано изцяло от ГЕРБ, одобри предложението на Лапчев да се изработи план за изграждането на двуетажни вили върху над 22 дка близо до “Силистар”. Плажът пък е в Природен парк “Странджа”, който е част от европейската екомрежа 2000. Сайтът “Биволъ” публикува и извадки от скандалното предложение и инвестиционните намерения на фирма, мераклийка за ваканционно селище.

От Коалицията “За да остане природа в България” предупредиха, че цялата схема за застрояване на терена, върху който е имало свинарници на бившо ТКЗС, е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така “Силистар” да бъде напълно застроен.

Природозащитниците призоваха екоминистъра Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да предприемат необходимото за спазване на българското и европейското законодателство и да обжалват решението на Общинския съвет. Реакция от страна на Министерството на околната среда и водите обаче все още няма.
Пресцентърът на ГЕРБ съобщи, че Борисов е разпоредил на Лапчев да задържи изпълнението на решението на Общински съвет в Царево по казуса “Силистар”. “Това ще е така до пълното убеждаване на обществеността в правотата на това решение на Общинския съвет в Царево”, пише в съобщението. В събота Борисов коментира, че по думите на кмета скандалът бил “за един път, за който се карат и се бият непрекъснато”.

“Обадих се на Тома Белев, със Зелените аз имам, мисля, добра комуникация и никога не сме се лъгали с тях. Питах го, специално за този път, той каза: “Ние за пътя сме “за”, но за имоти около него – категорично “против”. Обадих се на кмета и му казах: “Като премиер не мога да ти разпоредя, но като партиен лидер забранявам този път да го правите, докато със Зелените не се уточните точно за какво става въпрос, но да получите и одобрението на обществеността”, опита Борисов да замаже скандалната си намеса в решенията на местната власт. На журналистическо напомняне, че решението е на Общинският съвет, Борисов каза: Тогава областният управител ще го спре. Там вече съм в силата си”. Припомняме, че при разпределението на властовите квоти, Бургско остана за НФСБ. За областен управител бе излъчен бившият седесар Вълчо Чолаков. Той обаче е доказал верността си към ГЕРБ и е заемал поста и във втория кабинет на Борисов.

Кметът на Царево обаче твърди, че в общината не е постъпвал инвестиционен проект за строеж на вили. По думите му това било фалшива новина и дори нямало намерение за строеж. Той оправда предложението си за изработване на ПУП за направата на до два жилищни етажа върху защитената територия до плажа “с нуждата да се защити пътят към “Силистар”, който минавал през частен имот от 22 декара. Така, ако някой евентуално поискал да строи там, “да е сигурно, че ще го прави около пътя”. Лапчев обвини опозицията, че “отдавна се опитва да създаде конфликт, а реално проблем няма”. Фалшива новина било и това, че теренът попада в ПП “Странджа”.

Според “Биволъ” обаче има предложение за застрояване от собственика на терена “Ню Билдинг Естейтс” ЕООД. Имотът е бил придобит на 30 юли от ОББ срещу 435 172 лв., или близо 10 евро на кв.м. Въпросният терен не е на първа линия, но ако проектът мине, това ще създаде прецедент, от който могат да се възползват и други собственици на имоти. За да започне строеж там, е необходимо и становище на Министерството на околната среда и водите, както и наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да не се одобряват подробни устройствени планове преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на община Царево. Съгласно последния предложен вариант на плана от 2018 г. в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране