27.09.2023 | 9:33
Борисов с добра новина – 3 март остава единствен „национален празник“
Празник отбелязва края на Руско-турската война през 1878 г., която се явява и освободителна за България след 500 години османско владичество

Бойко Борисов предизборно даде заден за смяната на националния празник. Вождът на ГЕРБ говори пред парламентарни репортери тази сутрин.

След въпрос готови ли да се откажат от част от промените в Конституцията, той обясни: „Казах за 3 март – няма да го има в Конституцията, няма да го подкрепим. И не защото не сме за 24 май, а не трябва да се „бият“ празниците в България, защото и 3 март, и 24 май, и Съединението са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика.“

Припомняме, че ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се подписана под предложения за конституционни промени, една от които беше свързана с регламентиране на въпроса с националния празник в Конституцията и смяната му от 3 март на 24 май.

3 март отбелязва края на Руско-турската война през 1878 г., която се явява и освободителна за България след 500 години османско владичество. Датата обаче предизвиква разделение сред българите. Причината е обсебващото и не рядко вражеско отношение на Русия към България в годините и десетилетията след това.

Към момента официалните празници са регламентирани само в Кодекса на труда. Там е записано и че 3 март е „национален празник“. Което повдига други празници като Съединението (6 септември) или Независимостта (22 септември) не са ли национални.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране