17.03.2016 | 0:01
Борисов спря жп поръчки за 50 млн. лв. на ново дете чудо на ДПС
Транспортното министерство прекратява и поръчка за безплатен интернет на пристанища, отдадени на концесия
Ивайло Московски

Министърът на транспорта Ивайло Московски се „отчете“ в сряда със спрени обществени поръчки. Прекратени са поръчки в Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Една от тях е поръчката за изграждането на инфраструктура за безплатен безжичен интернет на морските пристанища, които са отдадени на концесия на фирми, свързани с братя Домусчиеви, варненската икономическа група „Химимпорт“ и депутата от ДПС Делян Пеевски.

В НКЖИ също има няколко поръчки, за които министър Московски смята, че има нужда от допълнителен преглед. Те са по рамково споразумение за доставка на материали, най-голямата от които е спечелена от компания собственост на племенник на депутата от ДПС Илия Илиев. Неотдавна главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета му заради разследване, уличаващо го в източване на 3 млн. лв. от НКЖИ в периода 2007 – 2009 г. Компанията на 23-годишния племенник на Илиев само за две години е успяла да спечели поръчки за над 100 млн. лв.

Решението е взето след разпореждане на премиера Бойко Борисов всички министри да направят преглед на обществените поръчки, за да се изчистят всякакви съмнения за тях. Борисов не е посочвал публично какво точно има предвид под „съмнителни“, въпреки че самият той нареди лично спирането на търгове, спечелени от фирми, свързвани с Делян Пеевски и директора на „Лукойл“ Валентин Златев.

В началото на февруари държавната компания „Пристанищна инфраструктура“ обяви поръчка за изграждане на безжична интернет мрежа по морските пристанища във Варна, Бургас, Росенец, Балчик, Леспорт и Несебър, срещу 6 млн. лева без ДДС.

Плановете бяха проектът да се финансира с европейски средства по програма „Транспорт“. Деликатният момент е, че държавата ще прави инвестиции в инфраструктура на отдадени на концесия терминали. Пристанище Бургас се стопанисва от „БМФ Порт Бургас“ на братята Георги и Кирил Домусчиеви. Концесионер на петролния терминал „Росенец“ е рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас“, управлявана от Валентин Златев.

Пристанищата по северното Черноморие – Леспорт и Балчик се държат от холдинга „Химимпорт“. Морската гара в Несебър пък беше дадена на концесия по време на първия мандат на Борисов на акционерното дружество „Водмар“, където 50% дял от капитала държи свързаната с Делян Пеевски „Водстрой 98“.

Спрени жп търгове за ново „дете чудо“ на ДПС

И ако с конкурса за безплатния безжичен интернет няма избран изпълнител и няма проблем да бъде спрян, по-сложно стоят нещата с поръчките на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, по някои от които има избран изпълнител.

От пресцентъра на транспортното министерство съобщиха, че се преразглеждат няколко поръчки за доставка на материали по 4-годишно рамково споразумение. Най-голямата от тях е за доставка на общо 21 хил. тона релси с прогнозна стойност от 47 млн. лв. без ДДС.

За изпълнител на поръчката е избрана компанията „Ай Ки Ес“ АД с цена от 43 млн. лв. без ДДС. Решението е от 10 март 2016 г. на изпълнителният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев.

Мажоритарен собственик на дружеството е 23-годишният Янко Йорданов Янков, който при създаването й през 2012 г. е бил на 19 години. Той е син на брата на депутата от ДПС Илия Илиев. В началото на март главният прокурор Сотир Цацаров поиска депутатския му имунитет заради разследване, което го уличава в източването на над 3 млн. лева от НКЖИ между 2007 и 2009 г.

Успехите на Янко Янков напомнят тези на ненадминатото досега „дете чудо“ на българската политика Делян Пеевски, чийто бизнес и политически възход започна на 21-годишна възраст, а когато навърши 33 вече се самоопредели като успял млад човек.

Братът на депутата и баща на Янко – Йордан Илиев, пък стана първият български гражданин, удостоен с титла архонт в Италия през 2011 г. Тя му е била дадена от Великия архонтски събор на пищна церемония в базиликата на град Асизи – столица на световния мир и родно място на свети Франциск на тържествена вечеря в присъствието на висши сановници, носители на ордена на рицарите, писа преди години в.“Банкеръ“.

Йордан Илиев е собственик на компанията „Енерджи груп 2003“, която печели редица крупни поръчки в НКЖИ по времето на тройната коалиция и първия мандат на Борисов. Компанията е сред сега разследваните от прокуратурата. През 2012 г. е основана фирмата на сина му Янко Янков „Ай Ки Ес“, която започва да печели поръчки за милиони, които с днешна дата възлизат на над 100 млн. лв.

Янко Янков държи 90% от капитала на „Ай Ки Ес“, а по 5% участие имат Живко Александров Минчев и Иван Михайлов Сталев, показва справка в Търговския регистър.

Последният й договор от времето на управлението на кабинета „Орешарски“ е през май 2014 г. е за доставка на 7000 т жп релси близо 19 млн. лв. Това става не с открита обществена поръчка, а през борсата. По този начин няма минимални финансови и технически изисквания към кандидатите. Не е необходимо да се доказва и опит в съответната сфера.

Преди тази сделка Янко Янков е избран за изпълнител и на два проекта от кмета на община Луковит Иван Грънчаров, който е от ГЕРБ. Единият е за изграждането на водопроводи в селата Бежаново и Ъглен за над 1.6 млн. лв. . Договорът е с обединение „Водстрой Бежен“, където водещо дружество е „Ай Ки Ес“, а партньор му е „Статус-Н“ ООД. Другата поръчка е за близо 32 млн. лв. за канализационната мрежа и рехабилитация на водопроводите в Луковит. В този случай младият бизнесмен е управител на обединението „Еко Панега“, в което освен „Ай Ки Ес“, която държи 70%, влизат „Главболгарстрой“с 10% и „Капитол груп“ с 20 на сто участие.

Дружеството на Янков, в партньорство с „Капитол груп“ е било наето да ремонтира и читалищата в община Угърчин.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране