12.09.2016 | 20:18
Борисов трети ден мълчи за Кристалина
В дневния ред на МС няма предложение за смяна на Бокова

Трети ден министър-председателят Бойко Борисов мълчи по скандалната тема за възможността България да оттегли настоящия си кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова и да номинира зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

След слуховете през последните няколко дни в българските медии, че на извънредно заседание българското правителство ще издигне кандидатурата на Георгиева, днес стана ясно, че на днешното правителствено заседание не фигурира точка за издигането на нов кандидат от името на България за поста генерален секретар на ООН. Това обаче не означава, че кабинетът няма да обсъди темата. Заседанието на МС е утре  поради предвидената за сряда инспекция на министър-председателите Бойко Борисов и Виктор Орбан в граничен район.

Междувременно заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов допусна, че смяната е възможна, като все пак отбеляза, че решението е от правомощията на МС. „Предполагам, че в предстоящите дни ще има определени новини, но нека да изчакаме“, каза Цветанов.

 Двете вицепремиерки Румяна Бъчварова и Меглена Кунева заявиха, че темата все още не е обсъждана официално от МС, но вътрешният министър индиректно намекна, че е възможна смяна на българската кандидатура. „Към момента представянето на Бокова в надпреварата за поста не е убедително и не може да се разчита на окончателно добро решение“, каза Бъчварова.

„Надявам се, че ако има някакви въпроси около такъв казус, това ще бъде ангажимент на най-високо ниво в държавата да каже какво мислят, каза Кунева.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране