28.01.2017 | 0:10
Борисов уволни всички замове, нови ще има след понеделник
Служебните министри се качиха на коли на НСО, старите не ползваха службата

Премиерът Бойко Борисов е разписал заповеди за освобождаване на абсолютно всички заместник-министри от правителството си в четвъртък. Мотивът му бил, че те са част от поитическите кабинети на ведомствата и е редно да си отидат заедно с цялото правителство.

Зам.-министрите се назначават и освобождават със заповед на министър-председателя. В повечето случаи освобождаването им става от новия премиер, за да могат да осигурят пълното предаване на документацията на министерствата към застъпващите екипи в първите дни на правителството.

Нови зам.-министри няма да има поне до понеделник. Тогава се очаква служебният премиер Огнян Герджиков да подпише заповедите на първите заместници. Част от имената им обаче вече били известни. В спортното министерство например очакват бившия футболист Емил Костадинов – героят от “Парк де Пренс”.

В социалното пък очакват поне един от досегашните заместници да остане. Това е бившият шеф на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Чака се и назначението на Лазар Лазаров, който дълго бе зам.-министър в социалното ведомство при Емилия Масларова, Хасан Адемов и Ивайло Калфин. Първата работа на новите служебни министри пък е била да разпишат декларациите си за конфликт на интереси.

Това стана ясно от публикация в туитър на президента Румен Радев. Декларациите описват какви участия във фирми имат членовете на кабинета. Срокът за подаването им е 7-дневен. Служебният кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев, обаче забрави да ги подаде почти до края на мандата си. С коли на НСО си тръгнаха новите министри от церемонията по встъпването в длъжност. Те ще ползват превоз от службата за охрана. Досегашният премиер Бойко Борисов забрани на своите министри да ползват автомобили от НСО от 1 април миналата година. Тогава те се качиха на служебни коли, собственост на министерствата.

“Искат много от тях да си ходят с метрото, да си ходят пеша”, обясни тогава Борисов. Служебните министри подписват декларациите си за конфликт на интереси пред президента Румен Радев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране