11.05.2016 | 17:55
Борисов вече ще може законно да лети с бойни самолети
Допълнителен отпуск вместо пари за извънреден труд за служещите

Премиерът, президентът и председателят на парламента ще могат да ползват машини на военновъздушните сили, когато Авиоотряд 28 не може да извърши даден полет. Това ще бъде законово регламентирано, ако бъдат приети поправки в Закона за отбраната и въоръжените сили, които военното министерство пусна за обществено обсъждане. С тях се прокарва изменение и в друг закон –  за гражданското въздухоплаване.

Според промените други държавни учреждения също ще могат да наемат самолети и хеликоптери на ВВС, но ще трябва да си покриват разходите. Премиерът редовно използваше услугите на бойната авиация по време на първия си мандат, включително за вътрешни полети в страната, което доведе дори до разследване на прокуратурата и формирането на парламентарна анкетна комисия.

Самият Борисов не виждаше проблеми в това, тъй като според него военните така тренират. Скандалът с полетите на премиера избухна, след като се разбра, че аматьорският футболен отбор Витоша (Бистрица), в който от време навреме рита и Бойко Борисов, също е използвал държавните самолети, за да пътува за приятелски мач с отбора на Етрополе, собственост на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Борисов така и не даде разумно обяснение на случилото се.

Според други предложени от МО законови промени се сваля възрастта за прием на професионалните войници от 32 на 28 години, а пределната възраст – от 50 на 46 години. Целта е съставът на Българската армия да бъде подмладен, за да изпълнява по-ефективно задачите си, пише в мотивите. Освен това войниците също ще могат да придобият необходимите 18 години, изслужени на военна служба, за да могат да се ползват от ранното пенсиониране по чл. 69 от КСО.

В същото време се предлага увеличение на пределната възраст на сержанти, офицерски кандидати, младши офицери и офицери със звание “майор“ и “подполковник“ на 55 години с “цел осигуряване стабилност във въоръжените сили”. Военнослужещите няма да получават и извънредно заплащане за допълнителен труд извън осемчасовия им работен ден, като вече ще бъдат компенсирани с намалено работно време в следващите дни.

Коефициентът за определяне на месечната заплата за офицерите спрямо базисната ще е 2.3 вместо досегашните 2,2, а за сержантите и войниците – 1.9 и 1.7 вместо 1.75 и 1.6.
Освен това министърът на отбраната ще може да освобождава без предизвестие от служба военни, които вече са се пенсионирали. Мярката се въвежда заради промяната в условията за пенсиониране, които допускат военнослужещите да излизат в пенсия и без да напускат армията.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране