02.06.2017 | 22:00
Борисов врътна интрига на Валери Симеонов със Съвета за етнически въпроси
Целта му е Патриотите да оберат всички негативи, докато вървят скандални назначения в правителството

Назначението на вицепремиера Валери Симеонов за председател на националния съвет по етническите въпроси втора седмица предизвиква обществена реакция. Възмущението в социалните мрежи изригна веднага след новината и продължи с декларация и подписка с искане за отстраняването му от този пост и от ресора му на отговарящ за демографската политика.

Под искането, изпратено до премиера Борисов и ръководители на местните и европейските институции, включително председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, се подписаха близо 400 граждани, сред които правозащитници, университетски преподаватели, журналисти. Те припомнят някои от най-скандалните изказвания на Симеонов в предишния парламент, когато нарече ромите “нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд”.

Депутати от “Обединените патриоти”, а също и от ГЕРБ твърдят, че Симеонов въобще не е искал този съвет, а идеята е на премиера. Лидерът на НФСБ е държал на демографската политика, защото е един от приоритетите на партията му, но е настоявал председател на съвета по етническите въпроси да бъде отново вицепремиерът Томислав Дончев, който го ръководеше в предишното правителство на ГЕРБ.

Борисов обаче го убедил да поеме поста с аргумента, че Дончев е много натоварен в други сфери. Сега сред националистите се шири подозрението, че решението всъщност е политическа интрига с цел негативните обществени реакции да се насочат към тях за сметка на други спорни назначения в управлението.

Борисов използва подобна тактика и с предишните си партньори от Реформаторския блок, но тогава целта беше да предизвика интриги вътре в дясната коалиция. Когато предложи Меглена Кунева за министър на образованието например, всички бяха наясно, че депутатите от ДСБ и гражданския съвет на РБ няма да гласуват за нея. Така кандидатурата й замалко не беше бламирана и мина с гласовете на независимите депутати от ДОСТ на Лютви Местан.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране