14.07.2018 | 10:56
Борисов за мигрантите: Аз бях държавата, която отказах

Аз бях държавата, която отказах да подпиша споразумение за мигрантите. На последния Европейски съвет дори ме нарекоха “брутален и циничен”. Всички очакваха да подпишем, но ние бяхме най-твърди.

С тези думи премиерът Бойко Борисов обясни позицията на правителството по мигрантската криза в ЕС. По време на парламентарния контрол днес той трябваше да отговаря на въпрос от лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя поиска министър-председателят да разясни каква точно е позицията на България относно връщането на мигранти в периферните държави от Европа и защо в медиите се появават дори информации, че страната ни е предложила мигрантски квоти за различните държави от съюза.

Премиерът започна отдалече – обясни, че още в началото на мигрантската вълна България не е била подготвена за това, което ще се случи, но после се справила много добре. Повтори и тезата си, че нашата граница е най-добре пазената външна граница на Европа. Борисов обаче удобно пропусна да отговори на репликата на Нинова, че скандално си е признал в Брюксел, че сме пропуснали към вътрешността на Европа близо 60 000 мигранти.

След това добави, че “ако има нещо, за което да ми е най-чиста съвестта – това е миграцията”.

В обясненията си Борисов се оплете – омеси украинците и молдовците, които търсят работа в България и имат статут на икономически имигранти с бежанците от войните в Африка и Азия, към които Европа и светът имат ангажименти, формулирани в международна конвенция.

След това премиерът отново втвърди тона и обясни, че няма да допусне Европа да ни връща мигранти, защото това не било справедливо. Значи, тия дето Европа не си ги е харесала, да ни ги връща на нас – няма как да стане!, отсече Борисов. И добави, че очаква “удари под кръста” заради това, че отказал двустранно споразумение с Германия. Всички очакваха ние да подпишем, а бяхме най-твърди, възгордя се премиерът.

Попитах ги какво ще стане, ако подпишем, ако се скараме с Турция, ако в България влязат мигранти, описа поведението си пред Европа българският премиер. Категорична ми е позицията, че това не може да се допусне поради демографския вид на държавата. Не съм се съгласил и се надявам с подкрепата на парламента да удържим тази позиция. От граничните държави ние не сме се съгласили, защото считам, че ние не го заслужаваме, отсече Борисов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране