25.04.2017 | 17:28
Борисов: За министри ще говорим в последния момент. Лесно се слагат и махат
Кандидат-премиерът обвини БСП в популизъм, обяви, че пак ще носи кръста да управлява

“Темата „министри“ в преговорите не е отваряна, нито едно физическо лице не е обсъждано. Програмата, начина, механизма – това е първото, а министри най-лесно се слагат, защото и лесно се махат. За тях – на 3 май.” Това заяви лидерът на ГЕРБ и кандидат-премиер за трети път Бойко Борисов след консултациите на ГЕРБ с президента Румен Радев преди даването на мандат за съставяне на правителство. Той би трябвало да бъде връчен в четвъртък, а съставът на Министерския съвет да бъде гласуван от Народното събрание следващия четвъртък – на 4 май.

Борисов обяви, че е представил пред държавния глава как вървят “тежките преговори” за бъдещото управление. Знаете, в много сложна и вътрешна, и международна ситуация по волята на народа, както ни разпредели в парламента, сме длъжни да направим правителство. Запознахме президента, че имайки поуки от предишни години се опитваме в коалиционото споразумение с “Обединените патриоти” да преодолеем всички възможни проблеми, които вогат да възникнат в рамките на едно управление. За да е стабилно в продължение на 4 години”, заяви Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че Румен Радев ги е поздравил за изборната победа, както те са поздравили него, когато е станал президент и продължи по темата с преговорите за кабинет: “Благодаря на президента, че в това отношение проявява не само разбиране, но за тези няколко месеца с радост отбелязвам, че е разбрал колко е тежък кръстът да управляваш. За съжаление пада ни се на нас кръстът отново, на Обединените патриоти също, защото само това като формула може да бъде”.

Борисов обаче не пропусна да обвини БСП, които бяха на “Дондуков” 2 преди ГЕРБ, в популизъм. Така и не стана ясно кое точно от изявлението на Корнелия Нинова го е ядосало, но вероятно това е заявката й, че хем ще даде подкрепа по теми като българското председателство на Съвета на ЕС догодина, хем отказала предложението Деница Златева да остане министър в правителство “Борисов 3” и заявката, че ще са опозиция.

“От БСП чухме пореден популизъм и отхвърляне на прах в очите. Една от най-важните теми, където България може да постигне успехи – това е европредседателството. Затова предложихме да се обединим. Отговорът го чухте преди час. Още не е заглъхнало ехото от победата ни на парламентарните избори, започва да се говори кога и как ще има нови…” После разказа любимите си неща – как обещанията на левицата са били фалшиви, как се е наложило да платим реакторите за АЕЦ “Белене”, как има много работа да се върши, заради “забатачени в миналото” неща.

Борисов обяви, че с президента са обсъдили и други теми – закон за концесиите, за вероизповеданията, говорили за бойните машини, инвестициите, отделните проекти, въвеждането на тол-такси, което трябвало да стане незабавно. “Мисля, че в президентството има здраво мислещи хора и с общи усилия може тези изключително забатачени неща в миналото… да се решат –  заключи Борисов. И добави – Огромна работа ни чака. Нито е удоволствие, нит е нещо за хвалба или радост. Полагам усилия, да се надяваме, че ще успеем.”

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране