28.12.2018 | 0:11
Борисов закри магистрала “Люлин”, създаде АМ “Европа”
Предстои подписване на договор и за още един участък от този път - между Драгоман и Сливница

За по-малко от час правителството създаде нова магистрала в България и закри една. На последното си заседание за тази година министрите утвърдиха списък на републиканските пътища и на пътищата, за които ще се плаща винетна такса.

Пътят Пътят между София и границата ни със Сърбия при Калотина става АМ “Европа”. Новата магистрала ще се включва в София при Северната скоростна тангента, реши правителството. В същото време АМ “Люлин” се закрива и става част от АМ “Струма”. Това се случва заради малката дължина на “Люлин” – тя е по-къса от 20 км. Допълнителен мотив за решението е това, че АМ “Люлин” се явява естествено начало на определеното за АМ “Струма” трасе. Така участъкът между София и Перник става част от пътя София – Перник – Дупница – Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански – граница Гърция.

Новата АМ “Европа” ще бъде изградена на два участъка. Първият участък е между границата ни със Сърбия до Драгоман. Вторият – от Драгоман до София.

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договор за изграждане на 14,5 километра от трасето на пътя Калотина – София в участъка от граничния пункт до пътен възел “Драгоман”. Проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман. Предстои подписване на договор и за още един участък от този път – между Драгоман и Сливница.

След въвеждането на ТОЛ системата, по пътя ще се събират и ТОЛ такси от всички преминаващи товарни автомобили. С друго правителствено решение вече ще се заплаща преминаването по моста на река Дунав в посока Русе – Гюргево.

Мостът се определя като съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища.

Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея, обясняват от МС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране