07.12.2020 | 0:11
Брюксел чака отговори за медиите, корупцията и главния прокурор
Елена Йончева отново ще предложи Бойко Борисов да обясни в Брюксел българските корупционни скандали

Въпросът със собствеността и свободата на медиите в България е точно толкова важен, колкото и препоръките в правосъдието, и ще настоявам за ясни отговори от българските власти, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред БНР.

На 10 декември той ще проведе виртуален дебат с българския парламент по препоръките в доклада за страната по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. Рейндерс държи да разбере как в плана за действие на кабинета са задействани реформите, за които има отправени препоръки. “Едно е да имаш план за действие, съвсем друго – да видиш, че реформите са реално задействани. За да дам конкретен пример – за функцията на главния прокурор имаме забележки в доста страни членки. Ясно е, че в България желаем да видим, че са приключени разпоредбите за неговата отчетност”, поясни еврокомисарят. Райндерс допълва, че не е достатъчно да има правна рамка, която да обяснява как ще се води борбата с корупцията, и законодателство, в което се предвиждат органи и инстанции, натоварени с това. Трябва да се провери дали на практика има разследвания и, ако е необходимо, съдебно преследване, уточнява той.

“Ние избрахме да третираме 4 стълба в доклада за върховенството на закона, които са еднакво важни. Независимостта на съдебната система е първият елемент от прилагането на върховенството на закона, защото ако искаме властите, гражданите или предприятията да се ръководят от законите, те трябва да имат достъп до независимо правосъдие. Но корупцията и медиите са също толкова важни”, добавя Райндерс. ЕК набляга и върху липсата на прозрачност за собствеността на медиите и необходимостта да се подсилят средствата за действие на властите, които са натоварени да следят за плурализма. “В момента Комисията следи много внимателно дебатите, които се водят в България. Същото мога да кажа и за протестите, които показват, че има реално безпокойство сред хората за начина, по който усилията са насочени в борбата с корупцията”, допълва той. Все още не е взето решение кога ще приключи мониторингът върху България по механизма за сътрудничество и проверка, уточни еврокомисарят.

Евродепутатът от “БСП за България” Елена Йончева подчерта в тв интервю, че ще предложи премиерът Бойко Борисов отново да бъде извикан в Европейския парламент, за да дава обяснения за корупционните скандали в България. Тя припомни, че групата за мониторинг върху върховенството на закона вече е изслушала няколко европейски премиери, но не и българския, защото той се скри. До края на месеца Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, на която е член българката, ще има ново заседание и на него тя ще направи предложението си.

Йончева изтъкна, че е преследвана от българската прокуратура след началото на скандала с къщата в Барселона. “Сега съм в черния списък на властта, на това авторитарно управление. Не се страхувам, защото тази заплаха не пречи на моята работа в ЕП. Колегите ми се доверяват и аз съм докладчик по едни от най-важните теми – за медиите, за създаването на нова агенция по убежищата, за издаването на “златни паспорти”, за създаването на обща европейска отбрана”, допълни евродепутатката.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране